Glas Javnosti

RUSIJA PREDUZIMA DRASTIČNE MERE: Zabranjuje izvoz benzina za ove četiri zemlje

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija zabranjuje izvoz benzina na šest meseci do 31. avgusta.

Ruska vlada objavila je da od petka zabranjuje izvoz benzina na šest meseci, što je odluka doneta da se "stabilizuju" cene na benzinskim pumpama na domaćem tržištu. "Od 1. marta vlada uvodi privremenu zabranu izvoza benzina", saopštila je ruska vlada.


Mera koja će biti na snazi šest meseci, do 31. avgusta
 treba da služi da se održi stabilna situacija na tržištu goriva tokom perioda povećane tražnje vezane za prolećne radove, posebno u više rafinerija, saopštila je vlada. Zabrana se ne odnosi na isporuku u okviru međunarodnih međuvladinih sporazuma uključujući sa zemljama članicama Evroazijske ekonomske zajednice - Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Jermeniji, dodala je vlada.


Rusija je već imala takvu meru u jesen 2023. zbog porasta cena goriva na benzinskim pumpama, zbog čega se stalno smanjivala kupovna moć Rusa, već pogođena slabljenem vrednosti rublje zbog sankcija. Rusija je 2023. godine proizvela 43,9 miliona tona benzina, prema zvaničnim podacima.


Finansijski priliv od prodaje nafte i naftnih derivata je neophodan za Moskvu u vreme kada je njena privreda okrenuta ka ratnoj da bi se podržala vojna ofanziva u Ukrajini. Najnovija mera zabrane izvoza uvedena je dve nedelje pred predsedničke izbore.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR