Glas Javnosti

Prognoze ekonomskog rasta Rusije za 2024: Očekuje se blagi oporavak

Svet
Autor: Glas javnosti

Banka Rusije prilagođava svoje prognoze, sa optimističnijim pogledom na 2024. godinu, predviđajući rast od 1,6%, što je poboljšanje u odnosu na prethodne procjene.

Rusija se suočava sa različitim prognozama ekonomskog rasta za 2024. godinu, pri čemu se očekivanja kreću od umjerenog optimizma do opreznijih procjena.
Sberbanka Rusije predviđa rast BDP-a od 1,7%, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) svoje predviđanje snižava na 1,1%, navodeći kao razloge značajne državne potrošnje i otpornu potrošnju u kontekstu zategnutog tržišta rada.
MMF takođe ističe da planovi Moskve da poveća budžetske rashode za odbranu usmjeravaju više resursa prema svojoj invaziji na Ukrajinu.

Banka Rusije prilagođava svoje prognoze, sa optimističnijim pogledom na 2024. godinu, predviđajući rast od 1,6%, što je poboljšanje u odnosu na prethodne procjene.
Očekuje se da će inflacija usporiti na 4,9% u 2024. godini, a ključna stopa bi trebala iznositi 13,9% godišnje u prosjeku.


Svjetska banka predviđa da će rast ruske ekonomije usporiti na 1,8% u 2023. godini, dok za 2024. godinu predviđa rast od 1,3%, upozoravajući na daljnje usporavanje rasta ekonomske aktivnosti u 2025. na 0,9%. 
Ovakva variranja u prognozama odražavaju složenost ruske ekonomske situacije, koja se suočava sa izazovima poput međunarodnih sankcija, niskih stopa vakcinacije protiv COVID-19 i potencijalnih novih mjera za kontrolu pandemije, kao i zavisnosti od prihoda od nafte i gasa.

U ovom kontekstu, ruska ekonomija pokazuje određenu otpornost, ali i izloženost rizicima koji mogu uticati na očekivani ekonomski rast.
Dugoročne perspektive ostaju neizvjesne, s posebnim naglaskom na potrebu za diverzifikacijom ekonomije i smanjenjem zavisnosti od fosilnih goriva.

Za dalje informacije, preporučuje se konsultovanje izvora kao što su izvještaji MMF-a i Svjetske banke, koji redovno ažuriraju svoje ekonomske prognoze i analize.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR