Glas Javnosti

Nemačka uvodi novu obvezu za nezaposlene

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka uvodi novu obvezu za nezaposlene. Nova uredba posebno je namenjena sprečavanju dugih razdoblja nezaposlenosti.

Nemačka savezna država Severna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu obavezu za nezaposlene. Mera je namenjena smanjenju broja mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, pišu nemački mediji.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj raste, posebno na prelazu godine. Tako je i bilo i ove godine. Prema sadašnjim podacima, gotovo 2,8 miliona ljudi nema stalni posao. To je oko 189.000 više nego u isto vreme prošle godine.


Zavod za zapošljavanje neprestano razmišlja kako da smanji broj nezaposlenih. Savezna pokrajina Severna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu meru koja se temelji na modelu iz Austrije.

Ova nova obaveza za nezaposlene mogla bi da se suprotstavi trenutnoj teškoj ekonomskoj situaciji s nedostatkom kvalifikovanih radnika i mnogim mladim odraslim osobama bez osposobljavanja. Govori se o uvođenju garancija za obuku.

Prema tome, građani mlađi od 25 godina koji ne mogu sami da pronađu mesto za obuku treba da završe desetonedeljnu obuku pripreme za karijeru, prenosi magazin Feniks.


U tom razdoblju Agencija za zapošljavanje nastoji da plasira učesnike kod odgovarajućih kompanija. Ako ne postoji dogovor između kompanije i mlade osobe, ona će započeti obuku unutar kompanije u obrazovnoj ustanovi.

Trenutno Severna Rajna-Vestfalija još uvek ispituje može li takva obaveza da se sprovede. Za razliku od Austrije, u ovoj zemlji trenutno postoji samo obavezno strukovno školovanje za mlađe od 18 godina bez ikakve obuke. S jedne strane, postoji nada da će ova mera smanjiti nedostatak kvalifikovanih radnika.


Prema predviđanjima, uz pomoć garancije za obuku bilo bi moguće zaposliti do 20.000 novih kvalifikovanih radnika godišnje.

S druge strane, povećanje kvalifikacija za osposobljavanje mladih do 25 godina značajno bi olakšalo ulazak u radni život i ujedno smanjilo rizik od dugotrajne nezaposlenosti.


Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR