Glas Javnosti

Nemačka ekonomija u krizi

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka ekonomija je na rubu propasti zbog sukoba u Ukrajini, ali problemi su počeli mnogo pre toga, piše španski list „Pais“.

Kako se navodi u članku, velika era „Proizvedeno u Nemačkoj“ bliži se kraju – industrijska proizvodnja u zemlji pala je za ukupno osam odsto od 2015. godine. List napominje da je sukob u Ukrajini takođe naneo štetu energetskoj industriji Nemačke.

Ekonomski pad ima mnogo posledica, posebno u politici, što bi moglo uticati na situaciju tokom izbora u zemlji zakazanih za 2025. godinu, ocenjuje se u članku.

Takođe se objašnjava da kriza u Nemačkoj uvek predstavlja evropsku krizu, s obzirom na to da su susedi Nemačke snažno integrisani u nemačke lance snabdevanja.

„Evropska unija takođe zavisi od doprinosa ove zemlje budžetu zajednice i od njenih državnih obveznica za podršku evrozone“, zaključuje autor članka.

Nemačka ekonomija doživljava ozbiljnu krizu. BDP zemlje smanjen je 2023. godine u odnosu na prethodnu za 0,3 odsto. Stručnjaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku zabeležili su krajem 2023. godine pad kupovne moći stanovništva zbog rasta potrošačkih cena. Prema izveštajima medija, mnogi Nemci bili su primorani da štede.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR