Glas Javnosti

MANJAK RADNE SNAGE U FRANCUSKOJ: Da li je promena migrantske politike ključ za rešenje problema?

Svet
Autor: Glas javnosti

Krajnje je vreme da Francuska usvoji "ekonomsku, selektivnu i promišljenu imigracionu politiku" kako manjak radne snage raste širom EU, rekao je u utorak za Radio Classikue Patrik Martin, predsednik poslovne organizacije Medef.

Ovi komentari su usledili pre nego što je vlada uspela da svoj kontroverzni predlog zakona o imigraciji progura kroz Narodnu skupštinu kasno u utorak, 19. novembra, nakon što je tekst fino podešen iza zatvorenih vrata kroz parlamentarnu proceduru koja podseća na proceduru "trijaloga".
- Ono što je toliko frustrirajuće je to što sebi nismo postavili suštinsko pitanje: da li će nam trebati migrantska radna snaga da ispuni sva otvorena radna mesta u narednih nekoliko godina? - rekao je u utorak za Radio Classikue Patrik Martin, predsednik najistaknutije francuske poslovne organizacije Medef.

Do 2030. trebalo bi da bude popunjeno 800.000 radnih mesta, a kompanije se suočavaju sa "značajnim pritiscima sa zapošljavanjem", dodao je predsednik grupe koji predstavlja oko 10 miliona radnika.
Po njegovom mišljenju, za Francusku i EU neophodno je oslanjanje barem delimično na radnu snagu iz drugih delova sveta.
- Očigledno je da moramo integrisati u tržište rada ljude koji već žive u Francuskoj - rekao je Martin i dodao:
- Moramo zvati stvari pravim imenom i napraviti izbor u korist dovođenja imigrantske radne snage.
Nedostatak radne snage je široko rasprostranjen širom EU i u mnogim sektorima privrede.
Prema izveštaju Evropske komisije objavljenom u julu 2023. godine, "očekuje se da će nedostatak i dalje trajati i u visokokvalifikovanim i u niskokvalifikovanim zanimanjima, podstaknut otvaranjem novih radnih mesta i potrebom da se zamene radnici koji odlaze u penziju".
Veliki broj istraživanja pokazuje da regulisanje radnika migranata ima neto pozitivne ekonomske dobitke.

- Pozitivni efekti regulisanja radnih migranata na ekonomsku aktivnost mogu biti značajni - napisao je Pjer Kauk (Pierre Cahuc), naučnik Sciences Po u članku "Les Echos" u septembru:
- To je ključni element koji treba uzeti u obzir u kontekstu niskog rasta i starenja stanovništva. Na fiskalnoj strani, regularizacija bi se mogla pretvoriti u neto pozitivan rezultat, jer deklarisani rad donosi više prihoda za državu.
U širem smislu, studije su otkrile da, u proseku, regulisanje migranata ima pozitivne fiskalne i makroekonomske posledice u svim zemljama OECD-a.
Postoji hitna potreba za "razumnom" debatom o ekonomskoj imigraciji, zaključio je Martin i dodao:
- Poslovni lideri nisu ti koji žele stranu radnu snagu, ekonomija je ta koja to zahteva.


Glas javnosti/ E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR