Glas Javnosti

LUKAŠENKO: Dogovor Rusije sa Zelenskim je besmislen

Svet
Autor: Glas javnosti

Beloruski lider smatra da bi se sa potencijalnim mirovnim sporazumom između Zelenskog i Moskve mogla desiti ista situacija kao sa Minskim sporazumima.

Nema smisla da Rusija potpiše mirovni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, budući da se njegov predsednički mandat bliži kraju, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Ranije je tokom sastanka sa beloruskim liderom, ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je mirno rešenje ukrajinskog sukoba "baš ono čemu mi težimo", ali je istovremeno naglasio da Rusija neće pristati na nikakve nametnute sporazume koji ignorišu njene interese.

Lukašenko je tokom jučerašnjeg obraćanja za medije izjavio da mandat ukrajinskog predsednika ističe u maju, što znači da bi bilo kakav dogovor sa njim bio besmislen, jer bi ga nova administracija vrlo lako mogla poništiti.

"Može doći do situacije u kojoj će Putin reći: Ljudi sa kim bi trebalo da potpišemo sporazum? Ovlašćenja predsednika Ukrajine su istekla", ocenio je Lukašenko i dodao da ne bi bilo mudro potpisivati sporazum sa ukrajinskim liderom.

"Danas ćemo sa njim potpisati, recimo neku vrstu sporazuma, a sutra će neko drugi doći na vlast, postati predsednik i neće mu se to svideti. Odbaciće sporazum i reći: Ovo je potpisao nelegitimni predsednik i ja to uopšte ne odobravam", rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je izjavio i da bi zapadni saveznici Ukrajine mogli da prisile novog predsednika da odustane od bilo kakvog potencijalnog mirovnog sporazuma, koji bi Zelenski sklopio sa Moskvom. 


Prema njegovom mišljenju, sličan slučaj se već dogodio sa sada nevažećim sporazumima iz Minska, za koje su i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i nekadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko priznali da su postignuti sa Rusijom 2014. godine kako bi se Ukrajini omogućilo da se ponovo naoruža nakon Majdana.

Glas javnosti /R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR