Glas Javnosti

JAVNI DUG AMERIKE: Mediji veličaju BDP, a obični ljudi u sve većem problemu

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki Biro za ekonomske analize izvestio je da je rast BDP-a Sjedinjenih Država za četvrti kvartal iznosio 3,3 odsto na godišnjem nivou, bolje od procenjenih dva odsto i podigao rast za celu prošlu godinu na 2,5 odsto.

Što je veoma dobro - u teoriji, piše ekonomista Piter Sent Ondž, saradnik "Heritidž" fondacije. U praksi, navodi on, tu postoji jedan problem - javni dug SAD. Koji će otplaćivati praunuci i čukununuci Amerikanaca.

Bruto domaći proizvod nije merilo bogatstva zemlje, već potrošnje - proizvodnje koja se prodaje. BDP "računa dolarsku vrednost naše proizvodnje, ali ne i stvarno poboljšanje u našim životima, pa čak ni u našem ekonomskom stanju", citira Ondž američku kolumnistkinju Megan Makardl.

Mejnstrim mediji, koji su pozdravili i poslednji izveštaj Biroa za ekonomske enalize kao "spektakularan", pretvaraju se da je BDP isto što i bogatstvo. A nije, bar ne kada je u pitanju državna potrošnja, naglašava ekonomista.


Kada privatne firme ili pojedinci proizvode više da bi prodali više - u tom slučaju, rast BDP-a znači da zemlja postaje sve bogatija. Zato što se proizvodi više stvari. Ali, piše Ondž, zapravo je suprotno kada je u pitanju državna potrošnja. Zato što je posao vlade da uzima bogatstvo i "spali ga". To znači da kada BDP raste od državne potrošnje, on nije odraz bogatstva. U najboljem slučaju meri rasipanje bogatstva, u najgorem uništavanje bogatstva.

Mediji će nastaviti da hvale vladine statističare i akademike i nastaviće da rastržu obične Amerikance zbog objavljivanja svojih računa za namirnice i  hipoteke po društvenim mrežama, moleći se da će uspeti zadrže iluziju dovoljno dugo za sledeće izbore, zaključuje Ondž.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR