Glas Javnosti

Inflacija u Turskoj oko 70% u martu

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija potrošačkih cena u Turskoj u martu je dostigla oko 70%, što je uglavnom rezultat rasta cena hrane i usluga.

U januaru je inflacija porasla za 6,7% delom zbog značajnog povećanja minimalne zarade i novogodišnjeg ažuriranja cena, a u februaru je mesečna inflacija bila 4,53%, vođena rastom cena hrane i uticajem povećanja minimalne zarade na sektor usluga.
Prema anketi Rojtersa, procena ekonomista je da je inflaciju u martu bila u rasponu od 68,2 do 70,54 %. Mesečna prognoza rasta cena kretala se između 3 i 4,42%. Podaci Istanbulske privredne komore (ITO) pokazali su da su maloprodajne cene u Istanbulu porasle za 3,93% u martu. Na godišnjem nivou, indeks veleprodajnih cena zabeležio je rast od 63,21%.


U poređenju sa prethodnim mesecom, troškovi zdravstva i lične nege porasli su za 3,05%, dok su troškovi hrane skočili za 3,62%. Troškovi kućnih potrepština i stanovanja porasli su za 6,01, odnosno 3,9%. Takođe je zabeležen rast od 1,06% u troškovima transporta i komunikacija i 8,96% u troškovima odeće.
Centralna banka Turske odlučila je 21. marta da poveća referentnu kamatnu stopu za 500 baznih poena zbog pogoršanja izgleda inflacije. U zapisnicima sa sastanka, centralna banka je navela da vodeći indikatori ukazuju na usporavanje inflacije u martu.
Očekuje se da će godišnja inflacija do kraja godine pasti na 43,75%, što je više od cilja centralne banke od 36%. Turska lira je prošle godine oslabila za više od 36% u odnosu na dolar, dok je ove godine slabija za još oko 8,6%.


Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR