Glas Javnosti

AMAZON KRŠIO LJUDSKA PRAVA: Radnici nisuimali ni pitke vode!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanija „Amazon“ isplatiće 1,9 miliona dolara za 700 stranih radnika zaposlenih u skladištima u Saudijskoj Arabiji u okviru nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage.

"Amazon" je još ranije u svom blogu priznao da je angažovao stručnjaka za ljudska prava kako bi se istražilo šta se tačno u skladištima događalo, a ta spoljna organizacija je zaključila da kompanija krši brojne standarde, uključujući ispodprosečne životne uslove, brojne nepravilnosti u smislu ugovora o radu i isplate plata, kao i neblagovremeno postupanje u vezi s brojnim prigovorima radnika.

Ovaj slučaj je dospeo u žižu javnosti prošlog septembra, kada je „Amnesti Internešenel“ izneo svoja otkrića o kršenju prava radnika zaposlenih u skladištima kompanije u toj regiji, uz zaključak da su mnogi od njih žrtve trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na tome da je „Amazon“ bio svestan rizika da će njihovi radnici u tom delu sveta biti izrabljivani.

O tome su izveštavali i lokalni novinarski istraživački timovi, razotkrivši da su radnici bili prisiljeni da plaćaju i po 2.040 dolara kako bi dobili posao, zbog čega su mnogi od njih, većinom iz Nepala, morali da uzimaju pozajmice, a živeli su u neprikladnim prostorijama punim stenica, neretko i bez pitke vode i osnovnih životnih higijenskih uslova.

Iako se brojka od 1,9 miliona dolara čini visokom, kad se podeli na 700 radnika, svaki bi trebalo da dobije oko 2.700 dolara, što i nije veliki iznos. Istovremeno, „Amazon“ je samo prošle godine imao prihod 576 milijardi dolara, odnosno 1,5 milijardi dnevno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR