Glas Javnosti

Uprkos problemima u svetu Srbija raste i razvija se

Politika
Autor: Glas javnosti

MMF potvrdio drugu reviziju aranžmana.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Odbor direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom i kao najeminentnija finansijska institucija u svetu u svom izveštaju potvrdio da je srpska ekonomija potpuno stabilna, snažna i da i dalje raste.


-Ovo je jedna lepa, važna i velika vest za građane Srbije. Kraj godine je, uprkos svim izazovima, uprkos ogromnoj svetskoj krizi, MMF, ne Aleksandar Vučić, ne Siniša Mali, nego upravo najvažnija, najeminentnija finansijska institucija na svetu je izdala izveštaj da smo potpuno stabilni, da nam je ekonomija potpuno stabilna, da smo snažni, da smo jaki i da rastemo, uprkos svim problemima u svetu- rekao je ministar Mali za Tanjug.


Mali je naglasio da je Odbor izvršnih direktora MMF doneo u četvrtak odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je podržan stendbaj aranžmanom i da su odlični rezultati omogućili da se stendbaj aranžman naše zemlje tretira kao aranžman iz predostrožnosti jednu reviziju ranije.

-Sledeća godina će biti puna izazova, ali uprkos svemu tome MMF je rešio da ovaj standbaj aranžman koji ima sa Srbijom prebaci u aranžmana iz predostrožnosti, što je jedan nivo ispod. Nama je i dalje na raspolaganju nekih 400 miliona evra, koje možemo da povučemo, ako bude bilo potrebno, ali ovo je važna vest za investitore i važna vest za građane Srbije-naveo je Mali.

Istakao je da MMF smatra da su iza nas najveći izazovi za globalnu ekonomiju, od korone do energetske krize, konflikta u Ukrajini i u Gazi, i zato idemo na jedan nivo aranžmana ispod, aranžan iz predostrožnosti.

-Očekujemo ove godine i rekordan priliv stranih direktnih investicija. Dakle, investicije dolaze u Srbiju i biće ove godi ne između 4,4 i 4,5 milijardi evra. Dakle, fabrike se otvaraju i što je veoma važno jeste da i dalje rastemo-naglasio je Mali.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR