Glas Javnosti

Prošle godine smo prešli granicu od 69 milijardi, idemo do 90 milijardi evra

Politika
Autor: Glas javnosti

Danas je zvanično otvoren 31. po redu Kopaonik biznis forum. Na otvaranju se obraća i ministar finansija Siniša Mali. Mali je započeo obraćanje nakon guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Kazao je da smo u proteklom periodu sačuvali ekonomsku stabilnost.

– Interesantno, osim toga, ostvarili smo i ekonomski rast – dodao je. 

Njegova prezentacija bila je podeljena u dva dela: šta je urađeno do sada i šta se dalje očekuje.

Prošle godine prešli smo granicu od 69 mlrd evra BDP-a, ove godine rast 3,5 odsto. Prošla godina uprkos svim izazovima, Srbija je rasla 2,5 odsto, prenosi B92.

– Idemo preko 90 mlrd 2027. godine – naglasio je Mali.

Od 5. marta biće primenjen sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.


Javni dug nam je ispod 53 odsto, daleko isprod nivoa Mastrihta.

Mali je istakao da je Srbija imala rekordnu stopu zaposlenosti kao i da je jasan trend otvaranja novih fabrika.

Što se plata tiče, rekao je da prošle godine bio cilj da se kroz povaćanje zarada sačuva realni dohodak.

– Ono što je dobro je što plate kontinuirano rastu. Ove godine u decembru se očekuje 920-930 evra. 2025. će biti preko 1.000 evra. Plate su u realnom iznosu prošle fodine bile 2,4 u plusu, a penzije 8,7. U realnom iznosu smo se borili za povećanje penzija za 50 odsto za dve godine – naglasio je Mali tokom svog obraćanja dodavši da će se sa ovom politikom nastaviti.

Prema njegovim rečima, realno je da očekujemo da prosečna zarada do 2027. godine dostigne 1.400 evra.

Zatim je pričao o putnoj infrastrukturi istakavši da u ovom trunutku gradimo 11 brzih saobraćajnica.

Više od 1.500 učesnika

KBF će do 6. marta okupiti više od 1.500 učesnika, a do srede će biti održano 35 panela, tri posebne sesije i četiri specijalna događaja.

U okviru centralne teme foruma „Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se i o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

Među glavnim učesnicima najvećeg ekonomskog skupa u regionu, pored premijerke Ane Brnabić biće i ministri Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Slobodan Cvetković, Jelena Tanasković.


Specijalni gost KBF biće profesor Džefri Saks, direktor Centra za održivi razvoj Univerziteta Kolumbija, koji će se učesnicima skupa iz Njujorka obratiti onlajn.

Pored Saksa, među specijalnim gostima je i Ivail Izvorski, glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.

Na forumu će kao gost govoriti i biznismen Miroslav Mišković.

Posebna pažnja biće usmerena na izglede za proširenje Evropske unije, kao i na budućnost automobilske industrije, konkurentnost izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvo, izgradnju visoko-prinosne privrede, ekonomske migracije, regionalnu privrednu saradnju, održivu poljoprivredu i sport.

U nedelju je održano šest panela, na kojima se govorilo o ekonomskim perspektivama zapadnog Balkana, makroekonomskim trendovima, KBF indeksu korporativne reputacije, kreativnoj industriji kao mostu ka uspehu, ovladavanju globalnom prodajom i ESG standarima – novom poglavlju poslovnog razvoja, a učesnici su bili zvaničnici MMF-a, Svetske banke, EBRD-a i SES-a.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR