Glas Javnosti

UVODE NOVI SISTEM NAPLATE: Hrvatska ukida kućice za naplatu putarine

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Grupa ponuđača SkyToll a.s. iz Bratislave i TollNet a.s. iz Praga biće kompanije koje će napraviti novi sistem naplate putarine i koje će nabavljati rezervnu opremu u Hrvatskoj, objavile su danas "Autoceste Hrvatske".

U postupku pregleda i ocenjivanja, izabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda konzorcijuma koji čine SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka i TollNet a.s, Prag, Češka, sa cijenom ponude bez uračunatog PDV-a u iznosu od 79.913.480,52 evra i sa rokom završetka radova od 24 meseca od sklapanja ugovora.

Za ovu javnu nabavku stiglo je 10 ponuda.


Iz HAC-a podsećaju da će novi sistem naplate putarine koristiti postojeće i svetski proverene tehnologije: DSRC tehnologija (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu putarine korisnicima ENC uređaja; ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih tablice vozila) za naplatu putarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja putarine svih vozila.

”Novi sistem naplate zasniva se na slobodnom protoku vozila; nema zaustavljanja na naplati čime se povećava protok vozila. Sredstva za uvođenje novog sistema naplate putarine, a koji će biti uveden na svim auto-putevima u Republici Hrvatskoj obezbeđena su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO)”, objavio je HAC.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR