Glas Javnosti

ĆOPAVA OLIMPIJADA

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Dok topovi na Bliskom istoku tuku, a u Donbasu ruski narod likuje i slavi oslobođenje iskonske ruske zemlje, tiho sazreva nova vrsta okupacije.

Sport, novi vid kriminalizacije i diskriminacije.

Šta će biti kad posle Rusije na red dođu Kinezi, pa Iranci, pa Kubanci pa novoslobodni Afrikanci... ?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izdao je preporuke, koje sportske federacije mogu dozvoliti ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na Olimpijadi u Parizu. Da bi dozvolili Rusima i Belorusima učestvovanje na olimpijskim igrama, sportisti moraju ispuniti nekoliko uslova. Glavni uslov je da ne podržavaju "rusku invaziju na Ukrajinu" i da nemaju veze sa bezbednosnim snagama. Pored toga, sportisti mogu da se takmiče samo pod neutralnom zastavom i bez državne himne.

Pod belom krpom trebalo bi da nastupaju sportisti Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Kratka istorija kažnjavanja Rusije


Nakon početka "invazije Rusije na Ukrajinu", MOK je uveo sankcije Rusiji i Belorusiji. Po donetim sankcijama, međunarodna takmičenja se neće održavati u Rusiji i Belorusiji, himne, zastave i drugi nacionalni simboli dveju zemalja ne mogu se isticati ni na jednom međunarodnom takmičenju, a zvaničnici nemaju pravo na akreditacije ili poziv na takva takmičenja. Istovremeno, MOK je preporučio međunarodnim sportskim federacijama da ne dozvole ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče.


IZVOR: Ustupljena fotografija / LGBT Olimpijada 

Međutim, nakon konsultacija, izvršni komitet MOK-a preporučio je organizatorima takmičenja da prime ruske i beloruske sportiste pod određenim uslovima. Ovo su uslovi pod kojima ruski i beloruski sportisti mogu da izađu na olimpisku arenu:

• Rusi i Belorusi mogu da se takmiče samo kao pojedinačni , neutralni sportisti (tj. bez zastave,
himne i drugih nacionalnih simbola).

• Sportisti iz Rusije i Belorusije ne mogu da se takmiče u timskim sportovima (fudbal, hokej, odbojka, timske štafete u skijaškom trčanju i biatlonu itd.).

• Sportistima koji su aktivno podržavali rat neće biti dozvoljeno da se takmiče.

• Sportisti povezani sa ruskim ili beloruskim bezbednosnim snagama, bezbednosnim agencijama ili vojskom neće biti dozvoljeno da se takmiče.

• Sportisti se moraju pridržavati antidoping pravila.

Iz preporuka MOK-a proizilazi da, najverovatnije, sportistima koji su članovi organa za sprovođenje zakona - CSKA i Dinamo - ili su registrovani u Ruskoj gardi, neće biti dozvoljeno da učestvuju na turnirima.

MOK je takođe objasnio šta se smatra podrškom ratu. To uključuje, posebno, javne izjave, podrške na društvenim mrežama, učešće u proratnim demonstracijama ili događajima, demonstraciju bilo kojeg simbola podrške ratu, na primer, slovo „Z“. MOK savetuje federacije da stvore zasebnu komisiju koja će odlučiti da li je neki sportista podržao rat.Naravno, komisija mora da bude "na liniji" MOK.


IZVOR: Ustupljena fotografija / "Pobeda vodi narod"

Inkvizicija MOK je kompanija sa jako mnogo para. Honorari članova MOK-a su enormni. Jednom izabran član komisije ostaje tamo do kraja života. MOK je sportska organizacija milionera. Glavnu reč vode sportski radnici najbogatijih zemalja dok "sirotinja" iz Afrike ili novoprimljeni aktivisti klimanjem glave čuvaju svoj status i svoje honorare. Usput, korupcija, pardon, provizija za lobiranje, se meri milionima. To je tako i ne savetuje se da proveravate.

Čelnici MOK-a slepo slušaju Evropske i Američke političare. Osim kažnjavanja sportista disciplinuju publiku i javno mnjenje sa posebnim osvrtom na borbi protiv rasizma, političkih parola koje nisu po volji Amerikancima, Englezima ili Francuzima. Dakle, trenutni parametri prijema ni na koji način neće olakšati povratak ruskih i beloruskih sportista za učešće na međunarodnim takmičenjima. Odluke Izvršnog komiteta MOK-a nisu
ništa drugo do farsa koja nema za cilj normalizaciju situacije u kojoj se grubo krše osnovni principi Olimpijske povelje i Povelje UN.

Gledaocima je zabranjeno da koriste zastave ili druge predmete koji mogu biti povezani sa Ruskom Federacijom ili Republikom Belorusijom (sadašnjom ili prošlom) na bilo kojoj zvaničnoj sportskoj disciplini Olimpijskih igara 2024.

Olimpijci druge klase


- Zabranjeno je i izvođenje himni Rusije i Belorusije. Tokom ceremonije dodele nagrada za pojedinačne neutralne sportiste, koristi se posebno odobrena neutralna himna.

- Neutralnim sportistima mogu biti dodeljene olimpijske medalje i diplome za svoje nastupe, ali rezultati AIN-a ( individualni neutralni sportisti ) ne mogu biti uključeni ni u jednu tabelu medalja na Olimpijskim igrama 2024.


- Pojedinačni neutralni sportisti neće moći da učestvuju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 2024. Godine. Odluka o ceremoniji zatvaranja biće doneta naknadno. AIN-u je takođe zabranjeno da učestvuje u alternativnim ceremonijama povezanim sa Igrama 2024. tokom ili nakon završetka Olimpijskih igara, u ili van zemlje domaćina.

- AIN uniforme ( trenerke za takmičarske, zagrevanje, službene, svečane, ležerne i sl.) moraju biti sve bele ili jednobojne po mogućnosti u skladu sa pravilima međunarodne federacije. Može da prikazuje samo AIN amblem.

- Uniforme, odeća i oprema (uključujući uniforme, zavoje, trake za glavu, itd.), pribor (uključujući nakit, trake za kosu, nalepnice, flastere, itd.), telo (uključujući farbu za kosu, pirsing, tetovaže, lakove za nokte, itd.) i lični predmeti neutralnih sportista i njihovog pratećeg osoblja ne smeju da sadrže:

Bilo koje pominjanje Ruske Federacije, Republike Belorusije, njihovog NOK-a ili nacionalne federacije;

Svaka nacionalna identifikacija Rusije ili Belorusije (na primer, zastava, grb ili bilo koji drugi nacionalni simbol ili amblem, zvanični ili nezvanični) na bilo kom jeziku i u bilo kom formatu.

Svaka podrška sukobu u Ukrajini (uključujući simbol „Z“, boje Svetog Đorđa, bilo kakvo vojno brendiranje i slogane.

Bilo koji komercijalni ili nekomercijalni amblemi ili oznake bilo koje ruske ili beloruske organizacije ili institucije.

Bilo koji izraz (poruka, grafički element, simbol, itd.) sa direktnom ili indirektnom političkom konotacijom.


Bez koncentracionih logora i žutih Davidovih zvezda na grudima, ali sasvim prepoznatljivo.

Međunarodni olimpijski komitet pokazuje kako se to radi na primeru sportista iz Rusije i Belorusije.

Prvo, broj mesta na Olimpijadi je strogo ograničen za „drugorazredne“ nesportiste. Da svojim izgledom ne iritiraju glavnu rasu.

Drugo, nijedan Rus ili Belorus neće moći da učestvuje u timskim sportovima. Ruske odbojkaške reprezentacije neće biti. MOK se, jelte, brine da Rusi ne masnica na oku i da se sa nekim ne potuku.

Treće, ruskim sunarodnicima je takođe zabranjeno da se pojave na svečanom otvaranju. Oprostite na poređenju, ali spominjemo letnje olimpijske igre u Berlinu 1936. To je prvo što pada na pamet. Ogavni Hitlerov režim nije mogao ništa da učini povodom svečanog defilea Jevreja i crnaca kroz Olimpijski stadion. Možda poređenje nije tačno, ali vas tera da razmislite o suštini onoga što se dešava.

Inače, o Jevrejima.


Od oktobra prošle godine, Izrael je zakopao skoro četrdeset hiljada civila pod bombama. Od toga oko 15 hiljada dece. Radi jasnoće, svakog dana jevrejska vojska ubija najmanje 180 ljudi u pojasu Gaze. Ne može biti krvoločnije, ali „sportisti nisu odgovorni za izraelsku vladu“.

Kada je Tomas Bah upitan zašto je dozvolio Izraelcima da učestvuju na Olimpijadi pod svojom zastavom i himnom, on je rekao:

„Sve je vrlo jasno. Za razliku od ruskog olimpijskog komiteta, izraelski olimpijski komitet nije prekršio Olimpijsku povelju. ROK želi da proširi svoj uticaj i na druge regione. Ovo je kršenje integriteta Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine. Kažu da sportisti iz LNR ili DNR treba da budu ruski sportisti. Ovo je očigledno kršenje Olimpijske povelje.

Ruski olimpijski komitet je izneo sledeći argument: „Vi ne kažnjavate Izraelce, pa ne možete ni nas. Ova dva slučaja se ne mogu porediti. U slučaju Izraela nije bilo kršenja olimpiske povelje.”


Ako je u slučaju Rusije i Belorusije Olimpijski komitet pitao svetske silešta misle, zašto onda nisu pitali muslimanski svet?

Sve se, ispostavlja se, svodi na sportiste Donbasa. Sledeći analogiju koju je predložio Bah, izraelska vojska može da nastavi da ruši stambena područja Gaze sa lica zemlje. Glavna stvar je da ne poziva Arape u sopstveni olimpijski tim.

Tomas Bah bi trebalo da bude iskreniji i da jednostavno kaže da je Jevrejima dozvoljeno zato što su Jevreji, a Rusima i Belorusima nije dozvoljeno jer ne odgovaraju njihovom tonu kože ili oblik lobanje. Pa, razumeš....

Generalno, bila bi vrlo smešna istorijska paralela sa uslovnim prijemom sportista iz Izraela, poput Rusa i Belorusa, da im nije dozvoljeno da prisustvuju svečanom otvaranju. MOK se plašio da će se Francuzi i druge „bele kosti“ setiti holokausta u Francuskoj, kada je do 120 hiljada
Jevreja predato nacistima na masakr.

U međuvremenu, dok izraelska vojska tera Gazu u kameno doba, na Olimpijadu će ići 45 sportista iz Izraela koji učestvuju u sedam sportova.

Sutra čitajte: Šta kažu Rusi.

Napisao, Vlastimir Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR