Glas Javnosti

ŽIVOT SVE SKUPLJI: Cena svinjskog mesa raste svake sedmice za pet odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poskupljenje po malo ali konstantno, sve dok ne dostigne određenu „plafon“ cenu

Svinjetina gotovo svakodnevno, kao u prodavnicama i mesarama tako i u klanicama. Klaničari navode da je razlog zašto je to tako isključivo afrička kuga svinja (AKS), koja je raširena i u Srbiji i zbog koje je morao da bude ubijen veliki broj zarađenih i sumnjivih svinja.

Slična je situacija i u EU, gde je od pre dve, tri sedmice svinjsko meso poskupelo za 40 odsto.


Kod nas je već uspavano više od 30.000 nazimica, prasadi i krmača što je, iako to čini svega 1,5 odsto ukupnog stočnog fonda svinja, sasvim dovoljno da se poremeti  situacija na ionako nestabilnom tržištu.

Vlasnik Industrije mesa „Đurđević”, Milenko Đurđevića rekao je da cene svinjetine skaču jer tovljači do kojih nije još stigla zarazna bolest koriste priliku da cene žive vage povećaju. Tako je živa mera svinja u Mačvi oko 310 dinara.


U nekim selima u Mačvi ima afričke kuge, a poznato je da je Mačva područje gde ima najviše svinja u odnosu na druge delove zemlje, pa su farmeri iskoristili bolest svinja da dignu cenu svoje robe, premda su sela gde je zaraza stigla veterinari pro
glasili ugroženim, a ne zaraženim područjima - naveo je Đurđević.

On  je istakao da cene žitarica od kojih se pravi stočna hrana ne utiču na formiranje cena žive vage svinja, već je samo AKS ta koja diktira pošto će biti svinjsko meso.


Mada je stočna hrana sada jeftinija zbog nižih cena žitarica, farmere to nije briga, pa ukoliko bolest svinja bude i dalje napredovala cene svinjetine će rasti i uskoro će se kilogram buta u mesarama umesto oko 840 dinara, koliko sada košta, prodavati za 1.000 dinara Po toj ceni uz minimalna odstupanja, koštaće i druge kategorije svinjskog mesa.

Poskupljenje ima svoju granicu

Direktor Kompanije „Agropapuk” u Šidu Bratislav Bogatić rekao je da uprkos afričkoj kugi na domaćem tržištu ima dovoljno svinja.

Ponuda je dobra, mesa će biti, a cene neće odjednom skočiti već će ići nagore nedeljno za 20 do 30 dinara. Moramo voditi računa o kupovnoj moći stanovništva jer ne vredi cene zidati ako opadne potražnja - naglasio je Bogatić.


Što se tiče aktuelnih cena, prasetina, bar za sada, nije poskupela jer nije ni tražena roba, pošto nije sezona slava. Trenutno je živa mera prasadi 400 dinara, a u mesarama se kilogram prodaje od 690 do 740 dinara.

Međutim, ostale kategorije mesa idu cenom naviše. Kilogram mlevenog mesa košta do 840 dinara, kilogram ćevapa 890 dinara, vrat je oko 830 dinara, a kare oko 700 dinara. Cena kilograma rebara je oko 750 dinara, sirove slanine oko 700 dinara, a kilogram masti je oko 450 dinara.

Glas javnosti/N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR