Glas Javnosti

Za neke ne važi pravilo "ne zovi"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U registar "Ne zovi" se od 5. januara upisalo 5.697 građana, koji su na taj način iskazali da ne žele da primaju promotivne SMS i MMS poruke ili telefonske pozive trgovaca. Ovo pravilo, međutim, ne važi za sve kompanije, a izuzetak su banke.

"Registar Ne zovi se ne primenjuje na korisnike bankarskih usluga, jer za finansijske institucije važi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a ne Zakon o zaštiti potrošača. Kod nas su korisnici bankarskih usluga izuzeti iz primene Zakona o zaštiti potrošača i kod njih važi potpuno drugi zakon koji se zove Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga", izjavio je Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva".

Dodao je da Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na nekoliko mesta upućuje na Zakon o zaštiti potrošača, ali da zabrana poput one iz registra "Ne zovi" nigde nije uneta.


"Znači, ne možemo da sprečimo da nas neko zove u ime banke da nam nudi zajmove i slične stvari", ukazao je Ristić.

On je naveo da je potrebno dopuniti Zakon o zaštiti potrošača, kako bi se u njega unela zabrana slanja materijala na aplikacije poput Vibera ili Vocapa.

Potrošači koji ne žele da primaju pozive od trgovaca putem telefona, SMS ili MMS poruka mogu da se upišu u registar "Ne zovi".

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, a zahtev će moći da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar ne dostavlja prvi put svoje lične podatke jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR