Glas Javnosti

Veliki skok cene srebra: Najskuplje u zadnjih 10 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ove godine bi cene srebra mogle biti najviše u poslednjih 10 godina. Prema izveštaju američkog Instituta za srebro, postoji mogućnost da će globalna potražnja za srebrom 2024. dostići 1,2 milijarde unci, što bi bila druga najveća potražnja ikada.

U izvještaju je navedeno da bi jačanje industrijske potražnje trebao biti glavni razlog rastuće globalne potražnje za srebrom. Srebro se prvenstveno koristi u industrijske svrhe, i to obično u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Izvršni direktor Instituta za srebro Michael DiRienzo je izjavio da očekuje da će srebro dostići cenu od 30 dolara po unci, što bi bila njegova najviša cena u poslednjih 10 godina. Ta cena je poslednji put dostignuta u februaru 2013.

U Institutu su primietili da je ove godine porasla potražnja za srebrenim posuđem za devet posto te da je potražnja za srebrenim nakitom porasla šest odsto. Očekuje se da će značajan rast potražnje za srebrenim nakitom biti u Indiji. Osim toga, rastu bi trebao doprineti i oporavak tržišta elektronskih uređaja.


Ono što bi moglo stvoriti poteškoće jeste kratkoročno usporavanje kineske ekonomije i smanjeni izgledi da će Sjedinjene Američke Države na početku ove godine smanjiti kamatne stope. Međutim, očekuje se da će SAD u drugoj polovini ove godine početi smanjivati kamate. Naime, veće kamate štete potražnji za srebrom i zlatom.

Da li će srebro nadmašiti zlato?

Zbog široke industrijske primjene srebra, njegove cene su vezane za stanje u celokupnoj ekonomiji. S druge strane, cene zlata obično rastu u vreme ekonomskih poteškoća ili neizvesnosti. Shodno tome, srebro je osetljivo na ekonomske promene i njegove cene su nestabilnije od cena zlata.

Cene srebra imaju tendenciju da nadmaše cene zlata tokom snažne ekonomske ekspanzije, ali se snižavaju kada postoje ekonomske poteškoće. Odnos srebra i zlata se prati na osnovu toga koliko je unci srebra potrebno da se kupi jedna unca zlata. Trenutno je za jednu uncu zlata potrebno 90 unci srebra


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR