Glas Javnosti

Velika olakšica za penzionere: Plaćanje na rate

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za penzionere Fonda PIO plaćanje je moguće i preko administrativne zabrane.

Nabavka ogreva je jedna od najvećih glavobolja naročito za penzionere sa manjim primanjima. Zato je za njih spas nabavka ogreva na rate. 


Iako je kalendarska zima završena tek pre nekoliko dana, Udruženja penzionera u mnogim gradovima već su se organizovala da svojim članovima obezbede nabavku drva ili uglja za predstojeću zimsku sezonu i to na pristupačne rate.

Tako Udruženje penzionera opštine Aleksinac i ove godine za svoje članove organizuje nabavku ogreva po povoljnim cenama, na otplatu u više mesečnih rata i sa isporukom nakon dve ili tri uplaćene rate. U cenu je uračunat i prevoz do stana kupca na teritoriji opštine.


Za tonu uglja „čitluk“ (komad) iz sokobanjskog ugljenokopa treba izdvojiti 19.300 dinara, najmanja količina je dve tone, a uplate se primaju do 1. jula. Ugalj „pljevlja“ (komad – kocka) može se ugovoriti do 31. jula, cena je 20.500 dinara po toni, a najmanja količina je takođe dve tone.

Za penzionere Fonda PIO plaćanje je moguće i preko administrativne zabrane.

Do 1. jula može se ugovoriti i kupovina ogrevnog drveta. Radi se o hrastu ili ceru, kubni metar košta 8.700 dinara, s tim što je najmanja količina dva kubna metra. Kako je rekao Slobodan Vučković, predsednik opštinskog Udruženja penzionera, lane su korisnici penzija posredstvom udruženja obezbedili 270 tona uglja.

U Udruženju penzionera grada Vranja u toku je prijavljivanje za kupovinu ogrevnih drva na osam mesečnih rata. Predsednik gradskog Udruženja penzionera Stojče Pavlović rekao je da je za narednu grejnu sezonu u ponudi i pelet. Najstarije i najbrojnije penzionersko udruženje grada Vranja trenutno ima četiri hiljade članova. Na osnovu potpisanih ugovora sa dobavljačima iz Pčinjskog okruga, tokom 2023. godine 60 članova kupilo je ukupno 550 kubnih metara bukovog ogrevnog drveta.


Penzioneri iz Nove Varoši takođe, nakon dužeg vremena, opet mogu kupiti ogrev na rate. Cena prostornog metra bukovine u trupcima sa prevozom je 8.300 dinara, a može se naručiti pet i više metara. Tona uglja „pljevaljca“ je 15.000 dinara. U cenu uglja uračunat je i utovar na stovarištu „Šaponjić“ na Branoševcu, ali ne i prevoz do kupca. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti u prostorijama Udruženja penzionera u stambenom bloku Krdžavac.

Plaćanje je čekovima građana. Dobavljači su za drva odobrili plaćanje na četiri, a za ugalj na šest mesečnih rata, kaže za „Varoške novine“ Slavica Milošević, predsednica Udruženja penzionera u Novoj Varoši.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR