Glas Javnosti

Šta sve plaćate kroz račun za struju: EPS-u platite i do 1.700 dinara čak i kada ne potrošite ni jedan kilovat

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 1. novembra, u jeku grejne sezone, struja je počela da se obračunava po novim, višim cenama, i to je zapravo bilo treće poskupljenje u protekloj godini.

Građani Srbije koji imaju vikendicu ili čitav mesec provedu van kuće, na odmoru, svakako će morati da plate struju, čak i ako nisu potrošili nijedan jedini kilovat, i to sve zbog naknada, poreza i akciza, kao i takse za RTS koju plaćaju apsolutno svi - samo jer imaju priključak.

Od 1. novembra, u jeku grejne sezone, struja je počela da se obračunava po novim, višim cenama, i to je zapravo bilo treće poskupljenje u protekloj godini.


Poskupljenje od 9,28 odsto osetili su svi svi potrošači, nevažno da li su potrošili 1.000 ili nula kilovata, jer račune moraju da plate svi, čak i oni koji ništa ne troše, već samo imaju priključak u recimo, vikendici, u koju tokom meseca za koji plaćaju, nisu ni kročili.

Tako račun bez potrošnje može da bude i do 1.500 dinara.

Recimo, potrošač koji ima 11,04 kilovata obračunske energije i trofazni priključak, za mesec u kojem ništa nije potrošio, ipak će platiti 1.280 dinara.

U taj trošak ulazi obračunska snaga, što u praksi određuje broj uređaja koji istovremeno mogu da budu uključeni, a svaki kilovat plaća se 54,258 dinara – što je u ovom primeru 599,01 dinara fiksnog troška svakog meseca.

Potom, tu je i trošak garantovanog snabdevača u fiksnom iznosu od 160,67 dinara, što je zapravo naknada za distribuciju koja održava sistem.


Na to dolazi još i akciza, PDV i taksa za javni servis koju potrošači svakog meseca plaćaju 299 dinara.

Veća obračunska snaga, veći i računi


Oni potrošači koji imaju veću odobrenu snagu, račun za nula potrošenih kilovata platiće još više.

Recimo, sa obračunskom snagom od 13,8 kilovata, račun će biti oko 1.470 dinara.

Za još veću odobrenu snagu, 17,25 kilovata, račun će biti oko 1.700 dinara.

Potrošačima stigli ogromni računi
Novembarski računi koji su kasnili, bili su neprijatno iznenađenje za većinu potrošača, jer su svi očekivali poskupljenje od desetak odsto, a dobili drastično više račune.

Tako je Marko A. ispričao da mladom paru iz Rusije izdaje jednosoban stan od 30 kvadrata, a da je njihov oktobarski račun iznosio oko 2.300 dinara, da bi novembarski bio daleko veći – čak 12.700.


Beograđanka Jelena dosad je plaćala struju između 4.000 i 5.000 dinara, da bi na novembarskom računu ugledala iznos od 13.000.

Struja ponovo poskupljuje u maju… ili ipak ne?
Struja bi trebalo (ponovo) da počne da se obračunava po novim, višim cenama od 1. maja ove godine, a ova poskupljenja energenata, četvrta po redu za godinu i po dana, posledica su aranžmana Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Bez obzira na dogovor sa ovom međunarodnom institucijom, ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali rekao je da u aranžmanu sa MMF-om “jasno stoji da nema potrebe za povećanjem cena struje i gasa 2024. godine”.


Kako su iz Agencije za energetiku Srbije objasnili Elektroprivreda i dalje nije tražila saglasnost za poskupljenje, baš kao ni Srbijagas, iako bi prema dogovoru sa MMF-om i “plavi energent” trebalo da poskupi upravo u maju.

“Agencija proverava opravdanost zahteva za promenu cena struje i gasa onda kada ih dobije od snabdevača, što do danas nije bio slučaj”, rekli su iz Agencije.



Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR