Glas Javnosti

Rusi potpuno menjaju srpsko tržište: 9.000 NOVIH KOMPANIJA U SRBIJI

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Agencija za privredne registre u Srbiji saopštila je da su državljani Rusije registrovali oko 9.000 novih kompanija u Srbiji do kraja 2023. godine.

U 2022. godini je zabeleženo 6.000 novih registracija u Srbiji, dok je njihov broj u 2021. godini iznosio manje od 2.000.

Rat Rusije i Ukrajine podstakao je dolazak 370.000 Rusa u Srbiju. 

Prema rečima ruskih preduzetnika, proces registracije preduzeća ili individualnog preduzetnika sličan je ruskom, ali traje duže, oko dva meseca.

U prvim mesecima nakon početka rata u Ukrajini, ruski doseljenici su imali tendenciju otvaranja restorana, barova i kozmetičkih salona koji su odgovarali ruskom ukusu. Do kraja 2023, Rusi su češće otvarali vrtiće, online prodavnice, proizvodne pogone, kompanije za nekretnine i saradničke prostore u Beogradu i Novom Sadu.

Glavni faktori za pokretanje ruskog biznisa u Srbiji su blizina Evropske unije, prijateljski odnos prema Rusima i relativno kratak, tročasovni let od Moskve do Beograda.

Rusi kao prednost srpskog tržišta navode nizak porez na dohodak od 15 posto, kao i prisustvo velikih transportnih koridora koji prolaze kroz Srbiju i privlače kompanije koje se bave logistikom.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR