Glas Javnosti

Rekordan rast: Izdato 26,1% više građevinskih dozvola u poređenju s prošlom godinom za isti period

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je u oktobru ove godine izdato 3.768 građevinskih dozvola, što je 26,1 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

U posmatranju izdatih građevinskih dozvola za oktobar, impresivan deo, tačnije 87,1%, usmeren je na izgradnju zgrada, dok preostalih 12,9% obuhvata dozvole za ostale građevine.


Kada se fokusiramo na zgrade, uočava se da je 86,4% dozvola odnosi se na stambene objekte, dok 13,6% pokriva nestambene zgrade. U kategoriji ostalih građevina, veći deo, tačnije 63,9%, odnosi se na cevovode, komunikacione i električne vodove. Značajan podatak je i da je prijavljena izgradnja 3.086 stanova, s prosečnom površinom od 74,4 kvadrata.

Kada je reč o tipu stambenih zgrada, 11,5% novih stanova biće izgrađeno u zgradama s jednim stanom, a njihova prosečna površina iznosiće 148,9 kvadrata. Sa druge strane, 87,3% stanova biće smešteno u zgradama s tri stana i više, s prosečnom površinom od 63,4 kvadrata.


Ukupna predviđena vrednost radova novogradnje čini 67,9% od ukupno planirane vrednosti svih radova.

Kada se analizira regionalna distribucija građevinske aktivnosti, Beogradska oblast prednjači sa impresivnih 25,9% od predviđene vrednosti novogradnje. Slede Južnobačka oblast sa 17,8%, Sremska oblast sa 11%, Srednjobanatska oblast sa 6,3%, Pomoravska oblast sa 4,3% i Borska oblast sa 4,1%.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR