Glas Javnosti

Pola milijarde dinara za bolji život u lokalnim zajednicama: Novi val podrške ministarstava

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U okviru podrške lokalnim samoupravama, posebna pažnja se posvećuje i uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije pokrenulo je inicijativu za finansiranje projekata lokalnih samouprava sa ciljem unapređenja lokalnog razvoja, infrastrukture, obrazovanja, i drugih ključnih oblasti za zajednicu. Ova inicijativa uključuje nekoliko javnih poziva, sa ukupnim budžetom od preko pola milijarde dinara, namenjenih za različite projekte koji doprinose boljoj funkcionalnosti i kvalitetu života na lokalnom nivou.

Raznovrsnost projekata koji su podržani ovom inicijativom pokazuje široki spektar oblasti koje Ministarstvo želi da unapredi. Finansiraju se projekti od sanacije obrazovnih objekata i infrastrukture do energetske efikasnosti i unapređenja usluga lokalnih samouprava. Na primer, odobrena su sredstva za sanaciju krova zgrade u funkciji obrazovanja, investiciono održavanje školskih objekata, uređenje javnih površina, kao i za izgradnju i rekonstrukciju puteva i infrastrukturnih objekata.


Pored toga, Ministarstvo zaštite životne sredine i druga ministarstva takođe su raspisala konkurse za finansiranje projekata koji doprinose zaštiti životne sredine, razvoju nedovoljno razvijenih opština, promociji izvoza, unapređenju digitalizacije, kao i kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Ovi konkursi pokrivaju širok spektar potreba i prilika za lokalne samouprave i organizacije da dobiju podršku za svoje inicijative, od sufinansiranja projekata nabavke i sanacije kotlarnica za grejanje, preko podrške razvoju izrazito nedovoljno razvijenih opština, do finansiranja projekata u oblasti kulture, umetnosti i digitalizacije.

U okviru podrške lokalnim samoupravama, posebna pažnja se posvećuje i uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, što je važan korak ka efikasnijoj i transparentnijoj administraciji, olakšavajući građanima pristup različitim uslugama na jednom mestu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR