Glas Javnosti

Počinje priprema za Uskrs: Evo kakve su cene napirnica po pijacama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pola kilograma jagoda se prodaje za 400 dinara, mladi krompir za 350, a letnja haljina za 2.900 dinara

Još od malih nogu mi je postalo jasno da subota i nedelja u Zemunu nisu obični dani. Ovim danima se gleda da se porani i požuri na pijacu ne bi li se stiglo na vreme da se kupi najbolja i najsvežija roba.

Pijačni dani u Zemunu su praznik za oči. Od trga kod Krsta kreće se more ljudi, probija kroz gužvu te lagano ili u žurbi krči put ka tezgama pijace.

Pošto je stiglo proleće a sa njime i lepo vreme pijačni dani u Zemunu su posebno lepi i privlače "turiste" iz svih delova Beograda.

Pre samog odlaska u ovaj "mravinjak" valja promisliti šta nam sve treba za subotnji i nedeljni ručak kao i nedelju ispred nas. Doručak je rešen kuvanim ili prženim jajima koja se mogu naći po ceni od 10, 12 pa do 23 dinara po komadu. Uz njih lepo ide mladi sir koji se prodaje za 500 dinara po kilogramu ili ko više voli švapski odnosno sremski sir koji košta 600 dinara po kilogramu. Ko voli tunu za doručak može naći konzerve popularne robne marke po ceni od 120 do 160 dinara.


Konačna odluka o tome šta će se spremati za ručak može da sačeka dok se obiđe par krugova po pijaci. Prvo ide salata, koja je opet sveža i u izobilju i znak da je Uskrs ponovo iza ugla. Glavica mlade zelene salate košta 60 dinara a veza rotkvica košta 50 dinara, koliko je i jedna veza mladog luka. Sveža rukola se može kupiti po ceni od 100 dinara za 100 grama.

Ko se odluči da kuva supu može da pronađe veze zeleni na svakom koraku. Jedna veza košta 150 dinara. Onda brzo, par tezgi nizbrdo, u red kod Sremica koje prodaju domaće živinsko meso. Kada se konačno dođe na red valja kupiti pileća leđa i šiju za supu koje koštaju 150 dinara. Ko voli supu sa rezancima, može ih kupiti za 100 dinara.

U frižideru ove tezge su i veliki pileći bataci koji mogu biti sjajan ručak za 500 dinara po kilogramu. Ako neko sprema specijalan porodični ručak ili slavlje može poručiti svežu ćurku koja će ga koštati 900 dinara po kilogramu. Najlepši ukus ima hrana spremljena na masti pa ko već nema kod kuće može da dopuni zalihe za 500 dinara po kilogramu.

Ko posti ili jednostavno više preferira ribu ima sreće. Ribarnice su prepune dunavske ribe - tolstolobika, deverika, šarana i smuđa. Cene kilograma rečne ribe se kreću od 300 do 1.500 dinara.

Ako se pak odlučite za mesto, juneći but će vas koštati 1.248 dinara, svinjska rebra su oko 700 dinara, svinjski vrat oko 800 a but oko 850 dinara po kilogramu.

Uz meso ali i ribu savršeno ide krompir. Mladi, roze krompir, koji je dobar i za pečenje i za kuvanje, košta 350 dinara po kilogramu. Kilogram starog krompira koji je stigao čak iz jednog sela kod Leskovca košta 150 dinara. Ko voli da doda blitvu krompiru, jednu vezu može kupiti za 200 dinara.

Kada ste završili sa ručkom valja razmisliti čime ćete se zasladiti. Pola kilograma mešanih kolača se prodaje za 500 dinara. Ko želi sam da pravi poslastice, kilogram oraha može kupiti za 1.000 dinara.

Ako preferirate zdraviji dezert, pola kilograma svežih jagoda možete kupiti za 300 do 400 dinara. Kiselkaste ajdared jabuke za 60 do 80 dinara a zlatni delišes za 80 do čak 150 dinara po kilogramu.

Oni koji vole jače i jedinstvene ukuse neće promašiti red ispred tezge koja nudi domaće proizvode jedne porodice sa Peštera. Ovi Sjeničani nude autentičan i jedinstven stari sir po ceni od 1.100 dinara po kilogramu dok mladi sir košta 1.000 dinara. Koziji sir je nešto skuplji i košta 1.300 dinara a mladi kajmak je 1.500 dinara po kilogramu.


Najukusnija slanina koju ćete ikada probati nalazi se upravo na ovoj tezgi i košta 1.500 dinara po kilogramu.

Na zemunskoj pijaci se prodaje gotovo sve - od donjeg veša od turskog pamuka za 250 dinara, preko kućnih papuča za 1.800, lepih pamučnih peškira za 230 dinara, toalet papira za 300 odnosno 380 dinara, daski za sečenje koje koštaju od 200 do 400 dinara do starinskih, ručno pletenih korpi za pijacu za 2.000 dinara, u slučaju da niste poneli dovoljno cegera i kesa.

Na čuvenoj pijaci u srcu Zemuna može se naći sve što vam treba, a kada završite kupovinu i na izlasku sa pijace kupite buket belih narcisa za 150 dinara,  čeka vas neka bašta na trgu kod Krsta ili još bolje pored Dunava gde možete popiti kafu ili limunadu, odložiti bakaluk pored stolice i uživati u još jednom sunčanom pijačnom danu.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR