Glas Javnosti

Ovu banju penzioneri obožavaju: Nije skupa, a ljudi je obožavaju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Objavljena je rang-lista penzionera koji ispunjavaju uslove za odlazak na besplatnu banjsku rehabilitaciju o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

A za koje banje vlada najveće interesovanje, otkrio je dr Aleksandar Milošević, zamenik direktora PIO fonda.
- Kao i uvek naši penzioneri su bili ažurni. Podneli su veliki broj zahteva za besplatan oporavak i rehabilitaciju banjama. Tačnije negde oko 60.000 čak i više zahteva je podneto, a od toga će ove godine put banja krenuti 21.500 do 22.000 penzionera - rekao je dr Milošević.

Svi oni koji se nisu našli na ovoj rang listi, a žele da upute prigovor nadležnoj komisiji to mogu da učine sledeće nedelje, od 4. do 8. marta.

- Penzioneri mogu da podnesu žalbu ukoliko nisu zadovoljni i nisu se našli na spisku onih koji će otići u banje. Sledećih 4 do 5 dana komisija će pregledati njihove žalbe i 14. marta će biti utvrđena i objavljena konačna rang lista za one penzionere koji su ostvarili pravo na boravak u banjama - kaže dr Milošević.


Nakon 14. marta kada bude objavljena konačna rang lista, prva grupa penzionera kreće put banja već od 1. aprila.

- Već do 1. aprila, odnosno do kraja marta, prvi penzioneri krenuti put banja na ovaj oporavak. Ono što je značajno, da smo u okviru društvenog standarda penzionera, gde je fond svake godine 0,1% od ukupnih planiranih izvornih prihoda fonda opredeljivao za društveni standard penzionera. Ove godine, osim izuzetno dobre naplate doprinosa, urađena je izmena zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju, tako da nije 0,1%, nego 0,15%, što je automatski značilo veći iznos sredstava, odnosno skoro 50% više penzionera će ove godine otići u banje nego prošle godine.

Procedura za podnošenje žalbe

Svi oni koji se nisu našli na listi, a žele da podnesu žalbu, odnosno prigovor, to mogu uraditi u filijalama PIO fonda i u udruženjima penzionera.


- Žalbu će, kao što sam već rekao, komisija razmatrati i na osnovu njihovih prigovora doneće konačnu rang listu 14. marta - rekao je.

Tradicionalno, najveće interesovanje vlada za Vrnjačku Banju

Godinama unazad, najveća potražnja je za Vrnjačkom banjom, Banjom Koviljača i Soko Bbanjom.
- 25 zdravstvenih ustanova koji su kako u planu mreže, tako i u našem pravilniku i svih 25 ustanova će ove godine primati naše penzionere. Kao što ste već rekli, najveća potražnja je za Vrnjačkom Banjom, Koviljačom, Vrdnikom, Termalom, da ne ispustimo neku banju. Za sve banje postoje interesovanje, ali za neke banje kapaciteti koje su nam banje dale nisu u mogućnosti da prime sve penzionere koji su izrazili želju da se oporavljaju i rehabilituju u tim banjama - kaže dr Milošević.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR