Glas Javnosti

OPAŠĆE PROIZVODNJA: Kakva godina očekuje građevinsku industriju?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U 2024. godini očekuje se pad u oblasti građevinarstva u zemljama jugoistočne Evrope, ali se računa i na preokret trenda već naredne godine, objavilo je Evropsko udruženje za prognoze u građevinskoj industriji (EECFA) na samom kraju decembra.

Kretanja u Rumuniji mogla bi, kako su naveli, najnegativnije da doprinesu smanjenju građevinske aktivnosti u našem regionu tokom ove godine, dok predviđanja kažu da će ostale zemlje imati bolji učinak. Građevinske industrije Bugarske, Hrvatske i Srbije takođe bi mogle da budu na višem nivou u 2025. nego u 2023. godini, prognozira EECFA.

Njihova analiza počinje u Bugarskoj, gde se očekuje da će ekonomija te susedne zamlje u 2024. godini zabeležiti niži – ali pozitivan – privredni rast nego u prošloj godini.


- U tom kontekstu, građevinska industrija će pratiti ovaj trend sa heterogenim učinkom. Dok će u periodu do 2025. godine niskogradnja i nestambena gradnja verovatno doprineti pozitivnim ciframa rasta, posle nekoliko jakih godina predviđa se da će stambena izgradnja beležiti zanemarljive stope, ako uopšte uspe da ostvari rast - naveli su analitičari EECFA.

Hrvatsko građevinarstvo će, kako očekuju, nastaviti da raste, ali manje snažno u 2024. i 2025. godini u odnosu na brzi rast kakav se beležio tokom 2023. godine.

- Niskogradnja je spremna da postane najsjajnija zvezda na građevinskom nebu te zemlje - prognoziraju analitičari EECFA.

Kada je reč o Srbiji, ističu da je naša zemlja tokom 2023. godine, imala bolje rezultate nego što se očekivalo, da se privredni rast oporavio u drugoj polovini godine, a građevinarstvo zabeležilo nove rekorde.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rast bruto dodate vrednosti (BDV) građevinarstva u Srbiji za devet meseci 2023. u odnosu na isti period 2022. godine iznosio je 9,2%.

- Takvom rastu i dalje najviše doprinose aktivnosti na izgradnji saobraćajne infrastrukture, a posebno modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, izgradnja Moravskog koridora, auto-puta Beograd-Južni Jadran (deonica Preljina–Požega), brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica i Fruškogorskog koridora, kao i brze saobraćajnice Požarevac-Golubac i Iverak-Lajkovac). Doprinos daje i izgradnja cevovodnih, komunikacionih i električnih vodova, kao i izgradnja komunalne-kanalizacione infrastrukture u okviru projekta Čista Srbija - naveo je RZS u svojoj analizi.

RZS inače prognozira da će rast BDV građevinarstva u poslednjem tromesečju 2023. iznositi oko 13%, kao i da će sektori usluga i građevinarstva najviše doprineti privrednom rastu u 2023. godini.

Što se tiče prognoze za 2024. godinu, analitičari EECFA podsećaju da se u Srbiji gradnja zgrada konsoliduje na umeren način, dok niskogradnja beleži dvocifrenu stopu rasta.


- Ublažavanje inflatornih pritisaka takođe pomaže stabilizaciji tržišta, dok visoke kamatne stope ostaju glavna prepreka rastu u kratkom roku - upozoravaju analitičari EECFA.

Slovenačka građevinska industrija suočila se tokom 2023. godine sa ekonomskim izazovima pogoršanim nezapamćenim poplavama u avgustu, koje su prouzrokovale štetu od 10 mlrd EUR.

- Uprkos nedostatku radne snage koji dovodi do povećanih troškova izgradnje i inflacije, očekuje se da će sektor građevinarstva u 2023. zabeležiti značajan rast sa projektima niskogradnje, uključujući popravke od poplava i nove infrastrukturne projekte. Međutim, javlja se zabrinutost zbog potencijalnog usporavanja rasta u 2024. i 2025. godini, uglavnom u stambenoj i nestambenoj izgradnji - stoji u analizi EECFA.

Na kraju, prognoze za Rumuniju su dosta pesimistične. Očekuje se usporavanje u građevinarstvu, kao i na nivou ukupne privrede.

- Najavljeni izbori, politički pritisak na smanjenje budžetskog deficita, visoka socijalna potrošnja i prelazak na novi programski period EU učinili su izazovnim fokusiranje na javne projekte. Situacija nije bolja ni na strani privatnih investicija, sa zategnutim tržištem rada i sporim rastom potrošnje koji se očekuje u 2024. Ipak, do 2025. godine bi većina ovih prepreka mogla da nestane i da se ponovo beleži rast - kažu analitičari EECFA.


Glas javnosti/ D04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR