Glas Javnosti

OGROMNA NAVALA! Konačno dobra prodaja obveznice Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Izuzetno uspešna prodaja dinarskih obveznica Republike Srbije potvrda poverenja investitora, kažu iz NBS

Nakon zapaženog predstavljanja ekonomskih rezultata Srbije na Juromani (Euromoney) konferenciji u Beču tokom ove nedelje, potvrda poverenja došla je kroz odličnu realizaciju današnje emisije osmogodišnjih (8G) dinarskih državnih obveznica, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.


Republika Srbija je se uspešno danas zadužila na domaćem ržištu, realizacijom drugog reotvaranja (ukupno treću emisiju, nakon inicijalne koja je održana 23. oktobra 2023. godine) osmogodišnjih dinarskih obveznica (dospeće 2031. godine), uz izuzetno visoku tražnju kako domaćih, tako i međunarodnih ulagača. Direktno učešće stranih investitora na aukciji iznosilo je oko 40%, a iznos ulaganja nerezidentnih investitora bio je najveći u poslednjih devet godina.


„Zahvaljujući izuzetnoj atraktivnosti koju su dinarske hartije izazvale i gotovo rekordnoj tražnji investitora, realizacija na današnjoj aukciji (prodato 63,15 milijardi dinara obveznica po nominalnoj vrednosti) najveća je ikada u jednoj emisiji dinarskih obveznica Republike Srbije“, saopšteno je iz NBS.

Država prošla nešto jeftinije

Na današnjoj aukciji obveznice su prodate po stopi prinosa od 6,15%, što je 15 baznih poena (0,15 procentnih poena) niže od stope koja je ostvarena na prethodnoj aukciji iz decembra, a za 24 bazna poena povoljnije od stope ostvarene prilikom inicijalne emisije krajem oktobra 2023. godine.


– Današnji rezultat je najbolji način da se iskaže poverenje u Srbiju kroz ulaganje i ujedno govori glasnije od bilo koje druge komunikacije. Posebno me raduje ogromna tražnja investitora za hartijama Republike Srbije koje su denominovane u našoj domaćoj valuti, jer ona, pored njihove podrške makroekonomskoj održivosti naše zemlje, predstavlja i potvrdu visokog stepena poverenja u relativnu stabilnost srpskog dinara – ocenila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.


Uspešnom današnjom aukcijom praktično je, nakon tri primarne prodaje, gotovo u potpunosti realizovana celokupna vrednost emisije repernih osmogodišnjih obveznica (vrednost emisije iznosi 110 milijardi dinara, pri čemu je već nakon tri aukcije – u oktobru i decembru 2023. godine i danas – prodato 105,6 milijardi dinara ili 96% nominalne vrednosti ovih obveznica).

Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR