Glas Javnosti

Novo povećanje penzija i plata: Kako će to uticati na standard građana Srbije?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Povećanje penzija u Srbiji za 2024. godinu deo je šireg plana socijalnih poboljšanja koji uključuje i rast plata u javnom sektoru. Ova povećanja su deo nastojanja da se poboljša životni standard građana u kontekstu ekonomskog razvoja i inflacionih pritisaka.

Za 2024. godinu, penzije su povećane za 14,8%, što je jedan u nizu koraka vlade da se odgovori na potrebe penzionera. Primanja po osnovu invalidske penzije takođe su povećana, pri čemu je prosečna invalidska penzija, nakon povećanja, iznosi 42.280 dinara. Porodične penzije su takođe povećane, sa prosečnim iznosom od 37.018 dinara nakon povećanja.

Pored toga, penzioneri imaju pravo na dividende od besplatnih akcija dobijenih od države, što dodatno doprinosi njihovim primanjima. Očekuje se oko 800 dinara dividende od akcija NIS-a i Telekoma, čime se dodatno pomaže finansijska situacija penzionera.

Detalji o tome kako se računa visina penzije ukazuju na složen proces koji uključuje lične i opšte bodove, godine staža, i prosečne zarade u odgovarajućim godinama. Kako visina primanja tokom radnog veka utiče na konačni iznos penzije, povećanja su različita i zavise od individualnih okolnosti svakog penzionera.


Invalidske penzije se obračunavaju na sličan način kao starosne, ali se uzimaju u obzir dodatni faktori poput invalidnosti prouzrokovane povredom na radu ili profesionalnom bolešću. U takvim slučajevima, penzija se može obračunavati prema penzijskom stažu od 40 godina.

Povećanje penzija prati i rast minimalne zarade, koja je sada postavljena na 47.000 dinara, što je deo šire strategije za poboljšanje ekonomskog položaja radno sposobnog stanovništva.

Ove mere su odraz kontinuiranih napora vlade da se odgovori na ekonomske izazove i poboljša životni standard građana Srbije. Kroz ova povećanja, vlada teži da podrži penzionere i radno sposobno stanovništvo u suočavanju sa troškovima života i inflacijom.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR