Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i veština (68% ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61%) i plata, koja je u pravilu znatno viša nego u slučaju celogodišnjeg zaposlenja (54%). Tu su još boravak na moru (45%) i zanimljivost i atraktivnost posla (44%), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.
S druge strane, najveće mane rada u sezoni pronalazimo u njegovom gotovo ograničenom trajanju, dugim radnim danima, neadekvatnom smeštaju te preniskoj plati i odvojenosti od porodice.
Kad je reč o plati u proseku, očekivana mesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1.307 evra neto, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.
Primanja koja sezonci očekuju
- konobari u proseku očekuju mesečnu platu od 1.408 evra
- kuvari bi za svoj rad hteli minimalno 1.482 evra
- sobari mesečno u proseku očekuju minimalno 1.145 evra
- recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 evra
- prodavci u proseku očekuju platu od 1.105 evra
- magacioneri u sezoni očekuju 1.050 evra
- pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 evra.