Glas Javnosti

Ni sezonci nisu ono što su nekada bili: Pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sezonci na rad na ‘sezonu’ neretko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a u poslednje vreme i iz celog sveta, stoga ne čudi to da su sigurna primanja (44%) i smeštaj (40%) od presudne važnosti prilikom odabira sezonskog posla.

Zanimljivo je da je visina plate tek na trećem mestu, a slobodni dani i radno vreme i inače su ljudima nešto manje važni kod ovog tipa zaposlenja, piše tportal.

Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i veština (68% ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61%) i plata, koja je u pravilu znatno viša nego u slučaju celogodišnjeg zaposlenja (54%). Tu su još boravak na moru (45%) i zanimljivost i atraktivnost posla (44%), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.


S druge strane, najveće mane rada u sezoni pronalazimo u njegovom gotovo ograničenom trajanju, dugim radnim danima, neadekvatnom smeštaju te preniskoj plati i odvojenosti od porodice.

Kad je reč o plati u proseku, očekivana mesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1.307 evra neto, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Primanja koja sezonci očekuju

  • konobari u proseku očekuju mesečnu platu od 1.408 evra
  • kuvari bi za svoj rad hteli minimalno 1.482 evra
  • sobari mesečno u proseku očekuju minimalno 1.145 evra
  • recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 evra
  • prodavci u proseku očekuju platu od 1.105 evra
  • magacioneri u sezoni očekuju 1.050 evra
  • pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR