Glas Javnosti

Narodna banka Srbije u januaru postigla istorijski maksimum deviznih rezervi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stabilnost dinara u odnosu na evro, koja je zabeležena tokom ovog perioda, dodatno potvrđuje uspešnost monetarne politike NBS.

U januaru 2024. godine, devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) postigle su novi rekord, čime su nastavile trend rasta koji je zabeležen tokom prethodnih meseci. Na kraju januara, bruto devizne rezerve su iznosile 25,036 milijardi evra, što predstavlja najviši nivo od početka praćenja ovih podataka. Ovaj rast bruto deviznih rezervi predstavlja nastavak pozitivnih tendencija u ekonomiji Srbije i odražava stabilnost deviznog tržišta, kao i efikasno upravljanje monetarnim politikama od strane NBS. Povećanje je prvenstveno rezultat kupovine deviza na domaćem tržištu, što je doprinelo jačanju finansijske stabilnosti zemlje.

Neto devizne rezerve, koje predstavljaju bruto devizne rezerve umanjene za obavezne rezerve banaka i druge obaveze, takođe su zabeležile rast u prethodnom periodu, čime su dodatno ojačale finansijsku poziciju Srbije na međunarodnom planu. Ovaj rast je rezultat kombinacije faktora, uključujući intervencije NBS na deviznom tržištu, prilive po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacije, kao i druge prilive koji su nadmašili odlive po različitim osnovama.


Stabilnost dinara u odnosu na evro, koja je zabeležena tokom ovog perioda, dodatno potvrđuje uspešnost monetarne politike NBS. Kontinuirana stabilnost valute igra ključnu ulogu u očuvanju povoljnog poslovnog okruženja i podsticanju ekonomskog rasta i razvoja.

Ovaj trend rasta deviznih rezervi ukazuje na snažne osnove srpske ekonomije i sposobnost zemlje da odgovori na potencijalne ekonomske izazove, čime se doprinosi većoj ekonomskoj sigurnosti i povoljnom investicionom okruženju.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR