Glas Javnosti

Mali: Plate rudarima Resavice biće povećane za 10 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je danas da će plate rudarima Resavice biti povećane za 10 odsto i naveo da je nađen način da ta isplata bude na komercijalnoj osnovi, a da ne bude iz tekuće budžetske rezerve i kroz povećanje subvencija.

"Čuli ste predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je zamolio da pronađemo način da rudarima u rudniku Resavica isplatimo uvećane zarade, s obzirom da su plate u javnom sektoru od januara povećane za 10 odsto. Bilo nam je važno da nađemo način i da kao što je predsednik rekao to ne bude iz budžetske rezerve niti kroz povećanje subvencija", rekao je on prilikom posete Dnevnom centru i klubu za starij "Anđelka Trnavac", odgovorajući na pitanje Tanjuga da li će rudari Resavice dobiti povišicu.

Dodao je da je nađen način da isplata bude na komercijalnoj osnovi, što je prema njegovim rečima za rudare najsigurnije, najbezbednije i dugoročno jedino pravo rešenje.

"Gradilište za EXPO je najveće u Evropi, počelo postavljanje šipova"

Mali je takođe danas izjavio da je pre par dan počelo postavljanje šipova za prvih sedam hala za EXPO 2027. koji će se održati u Srbiji i da se time ispunjava najavljena dinamika radova.

"Radi se. Reč je o najvećem gradilištu u ovom delu Evrope, tako da smo i to obećanje koje smo dali da ćemo ovih dana krenuti sa šipovima, o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ispunili", rekao je on tokom posete Dnevnom centru i klubu za starije "Anđelka Trnavac", odgovarajući na pitanje Tanjuga o dinamici radova.

Istakao je da se osim velikog EXPO-a, novog Beogradskog sajma, gradi  Nacionalni stadion, 1.500 stanova, čitav jedan mali grad koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude stub i osnova velikog događaja EXPO 2027.


"To će biti najveći događaj u svetu 2027. godine. Ako pogledate unazad Srbija je 2012. godine bila na ivici bankrota, a 15 godina kasnije, 2027. bićemo centar sveta,  domaćini najveće svetske manifestacije te godine. To je ogromna šansa za našu zemlju da se predstavimo na pravi način, pokažemo sve naše potencijale, i da na kraju krajeva i kroz izgradnju ovih objekata, infrastrukture, otvaranje novih fabrika unapredimo Srbiju i podignemo životni standard na nivo koji je neophodan da budemo korak u korak i sa Evropskom unijom", rekao je on.

Dodao je da će i primanja u Srbiji do tada porasti pa će prosečna plata iznositi 1.400 evra  prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra, što će, kako je rekao biti slika potpuno drugačije Srbije u roku od samo tri godine.

Glas javnosti /E02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR