Glas Javnosti

Krađa bakra dostiže neverovatne nivoe!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Krađe industrijskih metala poput bakra pokazuju da su američki dolar i ekonomija u teškom stanju.

Nezaposlenost i visoka inflacija podstakli su lopove u Americi da se okrenu industrijskim metalima - bakru - i, posledično, prva na udaru je infrastruktura: vodovodne cevi, ulična rasveta, železničke šine, mobilne antene.

Analitičari Svetske banke procenjuju da su cene baznih metala poput bakra i kalaja dostigle vrhunac prošle godine, i da će 2024. pasti. Neki od razloga koje su naveli uključivali su poboljšanje ponude i smanjenje potražnje zbog široko rasprostranjenog usvajanja inicijativa za zelenu energiju i smanjenje od 52 odsto cena uglja u 2023. u odnosu na prethodnu godinu.

U izveštaju se navodi da će visoka inflacija smanjiti potražnju, ali se za sada čini da to neće biti dovoljno.


Ako se inflacija dolara nastavi, relativna cena bakra bi mogla da nastavi da raste uprkos drugim faktorima. Drugi neočekivani događaji u ekonomiji, poput nedavnog zatvaranja luke Baltimor, takođe bi mogli da dovedu u pitanje predviđanja Svetske banke. Luka Baltimor bila je jedna od glavnih američkih  tačaka za izvoz uglja, što bi moglo da izazove pritisak na povećanje globalne cene energenata u već inflatornom okruženju i da poskupi operacije topljenja metala.

Kako cene metala rastu, tako je rastao i broj krađa sa ključne infrastrukture i ekonomska šteta. Nesreće i kašnjenja teretnih vozova, nestanak struje i mobilne mreže, oštećenje opštinske kanalizacije i problemi sa poplavama i odvodnjavanjem zbog ukradenih oluka i cevi samo su neki od problema uzrokovanih sve većom krađom bakra u Americi i svetu 2024.

Čak i projekti razvoja nekretnina mogu da premaše budžet ili da budu ozbiljno odloženi kada lopovi ukradu bakarni građevinski materijal sa gradilišta. Problem je toliko ozbiljan da je u Los Anđelesu, član gradskog veća rekao da je grad "ogoljen" kao napušteni automobil.


U opasnosti su i stanice za punjenje električnih vozila. Iako sadrže samo malu količinu bakra koja se može izvući, što znači vrlo mali profit za lopove, krađa iziskuje skupu popravku.

Tu je još jedan problem, zbog vrtoglavog rasta cene bakra koja je posledica ekonomske neizvesnosti, dolazi i do krađa kod samih dobavljača bakra i u skladištima, što može da utiče na šire tržište metala i dodatno podstakne talas "sitnih" krađa sa infrastrukturnih objekata.

A kada su lopovi očajni, ništa nije sveto. Čak ni statue ili bakarni nadgrobni spomenici na grobljima nisu sigurni. I dok ove vrste krađa ne ugrožavaju infrastrukturu, one su znak vremena i jedinstveni pokazatelj da su američki dolar i ekonomija u teškom stanju.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR