Povrtari tvrde da je razlog ovako visoke cene suša, ali i rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač. Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.
Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korišćenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja. Suvo i preterano toplo vreme zabeleženo tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih useva i smanjenja prinosa.
S druge strane, značajno su porasli troškovi proizvodnje poslednjih godina, pa se uzgaja sve manje karfiola. I semenske kuće beleže pad prodaje semena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.
Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gde su oluje nanele štetu prinosu, pa je kutija karfiola tamo je koštala do 30 evra.
Glas javnosti/K04S