Glas Javnosti

JAPANCI PLAĆAJU DUPLO VIŠE NEGO ŠTO SU LETOS PRODAVALI: Malinari trljaju ruke od poslednjeg izvoza

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

O ceni srpske maline svake godine se piše različito, ali jedno je uvek isto, cena je svake godine sve veća. Čini se da je u novembru dostigla svoj maksimum. Ima li kraja ovakvom skoku i koji je razlog?

Cena srpske maline na kraju 2021. dostigla je nezapamćeni rekord pa se ovo smrznuto voće, vrsta rolend, u novembru izvozilo u Japan po ceni od 11,3 evra po kilogramu, piše Politika u prazničnom izdanju.

To je najmanje duplo više nego što su proizvođači dobijali prošlog leta i bili zadovoljni zaradom.

Griz, odnosno mrvljena malina, sorte vilamet i miker već dostiže  cenu od šest odnosno 6,8 evra po kilogramu. Cene nastavljaju da rastu zbog ogromnog deficita ovog voća na svetskom tržištu i tražnje u prerađivačkoj industriji.

Za deset meseci sad već minule godine malina je iz Srbije izvezena u vrednosti od 290 miliona evra za razliku od 2020. godine kada je za isti period vrednost izvoza iznosila 215 miliona evra, piše Nova ekonomija.

Rod maline za 2021. procenjuje se između 80.000 i 90.000 tona je boležen najvećom otkupnom cenom do sada, koja se u zavisnosti od područja uzgajanja kretala između 400 i 450 dinara po kilogramu. 

Neki od najvećih uvoznika srpske maline su Nemačka, Francuska, Ujedinjeno Кraljevstvo, Belgija i SAD.

Domaći malinari suočavaju sa velikim izazovima među kojima su primetan pad proizvodnje i manji obim poslovanja.

Pad proizvodnje posledica je nepovoljnih vremenskih prilika, opšteg stanja zasada malina, kvaliteta sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primene agrotehničkih mera i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja.

Tokom poslednje dve godine izražen je deficit kako maline, tako i ostalog jagodastog voća, usled ogrmone potražnje izazvane pandemijom i smanjenim rodom koje se bave proizvodnjom. 

BONUS VIDEO: OVO SU VAŽNI MUŠKARCI U MOM ŽIVOTU! - Srna Lango

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR