Glas Javnosti

Inflacija u Srbiji: Očekivani pad u 2024. unosi nadu u ekonomiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Srbiji za 2024. godinu predstavlja ključni ekonomski pokazatelj koji se pomno prati i analizira, kako od strane Narodne banke Srbije (NBS), tako i od strane finansijskog sektora, privrede, i analitičara.
Narodna banka Srbije izveštava da je inflacija usporila na 8% na kraju 2023. godine, što je u skladu s projekcijama NBS, ali i dalje znatno iznad inflacije u evrozoni ili Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se da će se inflacija vratiti u ciljane okvire (od 1,5 do 4,5 odsto) sredinom 2024. godine, sa tendencijom daljeg smanjenja do kraja godine.

Finansijski sektor i privreda imaju različita očekivanja u pogledu inflacije za 2024. godinu. Dok banke sada projektuju inflaciju na nivou od oko 5% do kraja 2024. godine, očekivanja privrede su nešto pesimističnija, sa projekcijama inflacije od 7% za novembar 2024. godine. Takva divergencija u očekivanjima može biti posledica različitih perspektiva i analiza koje koriste ove dve grupe.


Iz Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) naglašava se važnost održavanja visokih referentnih kamatnih stopa od strane NBS sve do povratka inflacije u željeni koridor. Uprkos izazovima, očekuje se relativno visok rast ekonomije u 2024. godini, zasnovan na rastu realnih dohodaka, blagom oporavku u zemljama EU, te visokim kamatnim stopama koje mogu usporiti rast. Pritom, nezaposlenost ostaje stabilna, a ekonomska aktivnost bi trebalo da poraste, iako se očekuje nastavak odliva radne snage u EU.

Sve u svemu, ekonomska situacija u Srbiji za 2024. godinu karakteriše oprezan optimizam, uz očekivanje smanjenja inflacije i stabilan ekonomski rast. Različita očekivanja od strane finansijskog sektora i privrede ukazuju na to da, iako postoji opšti konsenzus oko smera kretanja ekonomskih pokazatelja, postoji i određeni stepen neizvesnosti koji zahteva pažljivo praćenje i analizu ekonomskih trendova.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR