Glas Javnosti

POVEĆANJE NIJE DOVOLJNO, INFLACIJA SVE POJEDE: Od danas veće plate, penzije i minimalac!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zaposlenima u javnom sektoru, penzionerima, kao i onima koji primaju minimalne zarade, prvi januar donosi povećanje primanja.

Plate zaposlenih u javnom sektoru biće od januara veće za 10 odsto, dok će minimalna zarada biti povećana za 17,8 procenata i iznosiće 271 dinar po radnom satu, odnosno od 43.360 dinara za mesec sa 160 radnih sati do 49.864 dinara koliko će iznositi minimalac za mesec sa 184 radna sata.

Posle vanredne oktobarske povišice od 5,5 odsto, za penzionere, njih oko 1,64 miliona koliko ih ima na platnom spisku Fonda PIO, sa januarskom penzijom stiže povišica od 14,8 odsto.

Sa ovim povećanjem prosečna penzija u Srbiji će iznositi oko 45.770 dinara.

Kada je reč o podizanju starosne granice za penzionisanje žena, Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju je propisano da će ženama od 1. januara za odlazak u penziju biti neophodna dva meseca više nego 2023. godine, tako da će moći da se penzionišu sa 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Ženama dva meseca duže do penzije

Za muškarce će i dalje važiti isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.


(Foto: Jutjub)

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju je propisano da se starosni uslov za žene pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi i za žene i za muškarce biti izjednačeni, pa će i jednima i drugima uslov za penziju biti 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ako imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Što se tiče prava na prevremenu starosnu penziju, od 2024. završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, pa će od 1. januara 2024. za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR