Glas Javnosti

Hleb će NEMINOVNO poskupeti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog visokih troškova proizvodnje pekari i dalje imaju priliku da kupuju brašno po subvencionisanoj ceni i nema procena do kada će ta mogućnost trajati.

Nema procene dokle će akcija konkurisanja za subvencionisano brašno trajati, ali sada se još nisu stekli uslovi za prekid jer je situacija u pekarstvu delikatna, kaže za Politiku predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica.

Kaže da je najveći input – više od 20 dinara po vekni – trošak radne snage. Došli smo zapravo do toga da svi drugi inputi imaju daleko veće učešće od cene same sirovine u pekarstvu.

„Zato je neminovnost i da hleb poskupi u nekom narednom periodu. Imamo situaciju da oglasi za radnike idu 365 dana godišnje, ne možete da nađete ljude koji bi radili. Pre dve i po godine plate radnica bile su 35.000 dinara, a sada ne idu ispod 80.000, ako ne pristanete na takve uslove, neće imati ko da vam radi“, ističe Pralica i dodaje da je slično i u mesarama i drugim sličnim delatnostima.

Napominje da je porast zarada u poslednje dve godine bio od 100 do 120 odsto u odnosnu na period pre dve i po godine i da inflacija nije bila ni približno tolika koliko su rasle plata u tom sektoru.

Istovremeno, potrošači se žale na izuzetno visoke cene peciva u pekarama.

„Nije pecivo skupo, hleb je jeftin. Te cene prate trend rasta svih inputa. Nije to slučaj samo u pekarstvu. Zato imamo slučaj da se veliki broj prekara zatvara, ali se i otvaraju nove jer ljudi očekuju dobru zaradu. Ali imate zakup lokala, struju, plate, tekuće troškove i tako dalje. Postoji nekih 45 stavki obaveza koje treba ispoštovati.“

Činjenica je da ako ne napravite u proseku za trideset dana od 55.000 do 60.000 dinara dnevnog prometa, teško da možete da opstanete, ističe Pralica.

Glas javnosti P02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR