Glas Javnosti

Dolar se stabilizuje dok tržišta pažljivo prate inflaciju i kamatne stope

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema očekivanjima, inflacija u SAD-u je usporila, što pruža Fed-u dodatno samopouzdanje da se inflacija približava ciljanoj stopi od 2%.

Dolar je u poslednje vreme bio u centru pažnje zbog novih podataka o inflaciji i prodaji na malo u SAD-u.
U februaru je došlo do skromnog porasta dolara u odnosu na glavne valute, dok su investitori iščekivali objavljivanje podataka o inflaciji i prodaji na malo, tražeći znakove kada bi Federalne rezerve (Fed) mogle započeti široko očekivane rezove kamatnih stopa.
Iako je dolar kratkoročno oslabio, očekuje se da će se dalje konsolidovati i potencijalno ojačati, s obzirom na snažne podatke o zaposlenosti koji su smanjili izglede za smanjenje kamatnih stopa Fed-a u martu, pomerajući moguće rezove za maj​.


Prema očekivanjima, inflacija u SAD-u je usporila, što pruža Fed-u dodatno samopouzdanje da se inflacija približava ciljanoj stopi od 2%.
Wall Street ekonomisti predviđaju da će godišnja stopa potrošačkih cena (CPI) porasti za 2,9%, što je smanjenje u odnosu na prethodni mesec.
Takođe se očekuje da će se godišnji rast osnovnog CPI usporiti.

S obzirom na sve ove faktore, dinamika dolara će nastaviti da bude pod uticajem makroekonomskih podataka, kao što su inflacija i odluke o kamatnim stopama centralnih banaka, što naglašava važnost praćenja ekonomskih izveštaja i tržišnih očekivanja.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR