Glas Javnosti

Da li smo na pragu bankarske krize?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Do oštrog pogoršanja došlo je u poslednjoj godini nakon što se dugovi za komercijalnu imovinu šest velikih banaka skoro utrostručili na 9,3 milijarde dolara, što se tumači kao potencijalna opasnost od nove bankarske krize.

Problematični krediti za komercijalne nekretnine premašili su rezerve u najvećim američkim bankama posle naglog rasta kašnjenja u plaćanju rata kancelarija, trgovačkih centara i drugih nekretnina.

Prosečne rezerve u "Džej Pi Morgan Čejs", "Benk of Amerika", "Vels Fargo", "Sitigrup", "Goldman Saks" i "Morgan Stenli" pale su sa 1,60 dolara na 90 centi za svaki dolar duga za komercijalne nekretnine na koji zajmoprimac kasni najmanje 30 dana, prema podacima Federalne korporacije za osiguranje depozita.


Do oštrog pogoršanja došlo je u poslednjoj godini nakon što se dugovi za komercijalnu imovinu šest velikih banaka skoro utrostručili na 9,3 milijarde dolara, što se tumači kao potencijalna opasnost od nove bankarske krize.

U širem bankarskom sektoru SAD, vrednost neplaćenih kredita vezanih za kancelarije, tržne centre, stanove i drugu komercijalnu imovinu se više nego udvostručila prošle godine na 24,3 milijarde dolara, u odnosu na 11,2 milijarde dolara prethodne godine, prenosi "Fajnenšel tajms".

Američke banke sada drže rezerve od 1,40 dolara za svaki dolar nenaplativih kredita za komercijalne nekretnine, što je manje u odnosu na 2,20 dolara pre godinu dana, prema podacima FDIC-a, a banke sa najnižim pokrićem su morale da apsorbuju potencijalne gubitke kredita za komercijalne nekretnine u više od sedam godina.


Bil Moreland iz BankRegData, koji prikuplja i analizira podatke o finansijskim institucijama, rekao je da u čitavoj industriji nema sumnje da "odobrenja za ove kreditne gubitke moraju znatno porasti".

"Postoje banke koje su možda izgledale dobro pre šest meseci, a koje neće izgledati tako dobro u sledećem kvartalu", rekao je Moreland.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR