Glas Javnosti

DA LI MOŽE BILO ŠTA DA SE KUPI U PRODAVNICI ZA 10 ILI 20 DINARA : Koliko je danas žvaka ili može za kusur?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Novčanice od 10 i 20 dinara sve češće služe samo za vraćanje kusura, dok su kovanice od dinar, dva i pet već odavno otišle u zaborav i većina ih ni za kusur ne uzima. U trgovinskim lancima u Beogradu za iznose od 10 i 20 dinara gotovo je nemoguće bilo šta konkretno kupiti, a jedini korisni artikal u ponudi je verovali ili ne - plastična kesa

Situacija u malim dućanima je nešto drugačija pošto oni u ponudi imaju dosta proizvoda malih domaćih proizvođača koji teško dospevaju na rafove velikih trgovina. Pokušali smo da u beogradskim radnjama pronađemo proizvode koje ćemo platiti po ceni od 10 do 50 dinara.


U maloj prodavnici u centru prestonice, pronašli smo široku paletu proizvoda reklo bi se za svačiji budžet, doduše nepotrebnih za svakodnevnu potrošnju. Na listi nema nijednog proizvoda koji većina pazari.

Za 10 dinara očekivano je da se ne može naći ništa velike težine, ali se, recimo, mogu zadovoljiti mališani žvakaćim gumama, čokoladnom bubamarom ili lizalicom. Ovi proizvodi, tvrdi kasirka u radnji, često služe upravo za vraćanje kusura kada u ponudi nema sitniš.

- Neko pristane, neko ne. Ima onih koji insistiraju na novcu kao kusuru, ali većina ne uzme ni žvaku - priča ona.

U ovoj trgovini da ne biste svoje namirnice nosili u rukama, za plastičnu kesu možete da izdvojite 10 dinara, što je takođe jeftinije nego u velikim trgovinskim lancima gde za istu treba platiti 15 do 20 dinara.

Ako se budžet poveća na 20 dinara, otvaraju se nešto veće mogućnosti. Pored žvaka i lizalica, u kesu možete dodati i instant kafu, bananicu ili jedno pakovanje papirnih maramica, doduše ne toliko poznatih proizvođača. Takođe, pronašli smo i plastične čaše, koje po komadu mogu da se pazare za nešto manje od 20 dinara. Može da se kupi i jedno jaje, ako imate sreće da se u radnji prodaju na komad, a ne na kutiju.

Ako na 20 dodate još 10 dinara, domaćice mogu da kupe kesicu bibera, origana, praška za pecivo, vanil šećera, limuntusa..., naravno opet nepoznatih proizvođača, dok za one koje većina pazari sada već koštaju četrdesetak dinara.

Lista proizvoda će se malo proširiti ako imate u ruci novčanicu od 50 dinara. Tako za jednog ,,Mokranjca možete da kupite čokoladicu, najmanju flašicu vode, tablu voćnih bombona ili jedan keks preliven čokoladom. Tu je i mala kesica slanih štapića, smokija, čaša jogurta, kocka za supu na akciji. Na policama sa školskim priborom, pronašli smo i grafitne olovke koje mogu da se uklope u budžet do 50 dinara.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR