Glas Javnosti

Cene pečenja skočile u nebo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena prasećeg pečenja trenutno je oko 2.700, a jagnjetine 300 dinara više. Zbog smanjenog stočnog fonda, ali i povećane potražnje, u pečenjarama očekuju da će cene uoči praznika porasti za najmanje 15 odsto.

U vreme posta potrošnja mesa opada, ali to je samo zatišje pred novogodišnju i božićnu buru kada će se tražiti prase i jagnje više.

U pečenjarama očekuju da će cene uoči praznika porasti za najmanje 15 odsto. Šef Katedre za menadžment u agrobiznisu na Poljoprivrednom fakultetu kaže da je snabdevenost tržišta mesom iz domaće proizvodnje pala sa 90 na 84 odsto.

Cena prasećeg pečenja trenutno je oko 2.700, a jagnjetine 300 dinara više. Zbog smanjenog stočnog fonda, ali i povećane potražnje, u pečenjarama očekuju da će cene uoči praznika porasti za najmanje 15 odsto.

Ne vrede ni liste čekanja

Spiskove sa porudžbinama ne prave jer kako kažu, zbog manje životinja na tržištu, nisu sigurni da će uspeti da obezbede robu za sve zainteresovane mušterije.

Profesor Rajić kaže da, uprkos padu stočnog fonda i povećanoj potražnji uoči praznika, snabdevenost mesom neće biti dovedena u pitanje, jer država ima mogućnost uvoza. Dodaje i da je uvozni deficit svinjetine visok i da je u prvih devet meseci ove godine iznosio oko 100 miliona evra.

Ipak, očekivanja stočara da će cena prasadi porasti na oko 800 dinara smatra preteranim.

"U ovom momentu je uvozna cena prasadi 550 dinara. Tako da ne očekujem veća povećanja cena mesa, jer i sami proizvođači rizikuju da u tom slučaju opadne potrošnja, a svi mi znamo kolika nam je platežna moć", ukazuje profesor Rajić.


Kaže da Srbija ima nešto skuplju stočarsku proizvodnju. Da je uvoz prasadi dobar potez, ali da je za rešenje problema važno povećati broj krmača koji je spao na 300.000 grla.

"Nama se najveći broj grla svinja, nešto više od 680.000 nalazi na gazdinstvima od dva do pet hektara. To su veoma mala gazdinstva koja se suočavaju sa brojnim problemima", izjavio je Rajić i dodao da mali poljoprivrednici moraju sami da imaju želju da se udružuju, a da je uloga sistema da im u tome pomogne.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR