Glas Javnosti

ALBANCI BEŽE IZ RAJA: Firme na Kosovu i Metohiji u strahu od bankrota zbog nedostatka radne snage

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Privrednici su u strahu da hroničan nedostatak radnika i vizna liberalizacija koja stupa na snagu 1. januara mogu da prouzrokuju bankrot velikog broja preduzeća, navodi se u analizi Rtv21.

Mladi u potrazi za boljim životom odlaze na zapad, a biznismen Ragip Behram kaže da privatnici masovno prodaju svoje firme jer se plaše da neće biti nikoga da u njima radi.

Nedostatak radnika može da prouzrokuje bankrot velikog broja preduzeća, kaže ekonomista Safet Gerkaliu i dodaje da će kriza radne snage negativno uticati na ekonomiju zemlјe.

I prvi čovek Kosovske poslovne alijanse upozorava na ozbilјnu situaciju u ovom pravcu ukoliko institucije ne preduzmu hitne mere da zaustave trend odlaska građana iz zemlјe.


Glavni sindikalac privatnog sektora Jusuf Azemi navodi još jedan problem zbog kojeg građevinski radnici beže iz zemlјe, a to je nedostatak zaštite na radu.

Rtv21 podseća da se Kosovo godinama suočava sa nedostatkom radnika raznih profila. Zbog odlaska mladih lјudi na zapad u potrazi za bolјim životom, kosovski privatnici od nedavno angažuju radnike iz Bangladeša, Nepala, Indije i Turske.

Glas javnosti/Kosovo onlajn/Rtv21

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR