Glas Javnosti

Vlada podržava deficitarna zanimanja: Učenici dobijaju stimulaciju, prvi novac u oktobru

Društvo
Autor: Glas javnosti

Učenici koji se opredele za deficitarna zanimanja, ali po dualnom modelu obrazovanja, imaće prilike da zarade više od drugih učenika koji su se opredelili za ovaj vid školovanja

Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) potpisala je Sporazum o saradnji sa Bankom Poštanska štedionica (PŠ) kojim se omogućava otvaranje dinarskih platnih računa na ime korisnika, odnosno učenika, gde će se vršiti isplata novčanih sredstava za deficitarna zanimanja na mesečnom nivou u iznosu od 5.000 dinara.

Učenici će zaključiti ugovore sa bankom Poštanska štedionica, moći će da koriste dinarske platne račune i novac podižu na šalterima i bankomatima, saopštila je Kancelarija za dualno obrazovanje.

Kancelarija dostavlja spisak učenika kojima je potrebno otvoriti dinarske platne račune i uplaćuje novčana sredstva za učenike na način utvrđen Konkursom za dodelu sredstava.  


Kako je navedeno, finansijska podrška dualnom obrazovanju koja je usvojena Uredbom realizovaće se na dva načina, a prvi je da će učenici koji se opredele da se školuju po dualnom modelu obrazovanja, a za deficitarna zanimanja, ovom uredbom imati prilike da zarade više od drugih učenika koji su se opredelili za ovaj vid školovanja.  

Devet meseci godišnje po 5.000 dinara

Na ovaj način učenicima će biti omogućeno da im za sve vreme školovanja, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad, u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada po satu, iz budžeta Republike Srbije bude isplaćeno po još 5.000 dinara mesečno u trajanju od po devet meseci godišnje.  

Drugi način definisan u Uredbi odnosi se na podršku poslodavcima u vidu subvencionisanja dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na deficitarne dualne obrazovne profile i koja će iznositi do 50 odsto u skladu sa zakonom. 

Ova mera biće od koristi mikro i malim preduzećima koja finansijski ne mogu da izdvoje sredstva u skladu sa svojim potrebama, da bi mogla da povećaju obuhvat učenika i time ne samo podrže razvoj znanja i veština mladih, nego i mogućnost kvalitativne selekcije za izbor kandidata za buduće zapošljavanje.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić istakao je da je sporazum o saradnji početak važnog saveza između finansijskog sektora i obrazovnog sistema, kojim Banka Poštanska štedionica i Kancelarija za dualno obrazovanje i NOK jasno pokazuju svoju posvećenost unapređenju obrazovnog sistema i pripremi mladih talenata za izazove savremenog tržišta rada.


"Kroz ovu saradnju, Banka će nastaviti da doprinosi društvenom razvoju, pružajući podršku obrazovanju. Kancelarija za dualno obrazovanje je ključni akter u implementaciji dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Njen rad je od suštinskog značaja za povezivanje obrazovnog sektora sa privredom, osiguravajući da učenici stiču praktična znanja koja su neophodna za uspeh u profesionalnom životu", rekao je Kekić.

Ukazao je da Banka na ovaj način nastavlja trend širenja baze mladih klijenata koji je započet kroz dva projekta - izdavanja Studentske kartice koju je razvila u saradnji sa Ministarstvom finasija i Ministarstvom prosvete, kao i partnerstva sa Ministarstvom prosvete u isplati učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR