Glas Javnosti

ŠTA JE RESTITUCIJA? Davno zaboravljeni stanovi i zgrade vraćene su naslednicima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema poslednjim informacijama Agencije za restituciju, vraćeno je ukupno 7.846 nacionalizovanih objekata, od kojih su 5.242 poslovna prostora.

Ova imovina, oduzeta građanima nakon Drugog svetskog rata, sada se vraća naslednicima starih vlasnika.

Na opštini Stari grad u Beogradu, naslednici su posebno srećni jer im je vraćeno 1.225 poslovnih prostora, 55 zgrada i 357 stanova. Vračarci su takođe zabeležili povrat od 565 poslovnih prostora, 23 zgrade i 274 stana.

Najveći broj vraćenih objekata nalazi se u beogradskim opštinama Stari grad (1.637) i Vračar (862), dok Novi Sad beleži ukupno 538 vraćenih objekata, Zvezdara 435, Savski venac 418, i Niš 304. Pored toga, pojedini vlasnici širom Srbije su takođe došli do svoje imovine, u mestima kao što su Lajkovac, Prijepolje, Barajevo, Lučani, Batočina, Pećinci, Crna Trava, Majdanpek, Osečina, Tutin, Nova Crnja i Vladičin Han.

Restitucija, odnosno zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, podrazumeva proces povraćaja vlasništva ili prava koja su neopravdano oduzeta pojedincima ili grupama građana. Ovaj zakon se primenjuje i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta na teritoriji Republike Srbije. Rok za predaju zahteva za restituciju trajao je dve godine, a svi koji su predali zahteve 2012. godine morali su priložiti određenu dokumentaciju.

Agencija za restituciju za sada ne najavljuje nove rokove za podnošenje zahteva, ali ukoliko dođe do promena, građani će biti blagovremeno obavešteni kako bi mogli da prikupe neophodnu dokumentaciju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR