Glas Javnosti

Šta imejl adresa govori o vama i vašem brendu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naziv internet domena je osnovni element vašeg digitalnog prisustva na internetu. Neohodno je da shvatite da je veoma važno kakvu mejl adresu koristite, jer ona učestvuje u kreiranju i osnaživanju vašeg internet identiteta i brenda.

Čak i ako ste nezaposleni, odnosno fizičko lice koje nema svoj izgrađen posao ili radite kao frilenser, vaše ime je vaš brend i možete koristiti mejl adresu u formi ime@prezime.in.rs ili ime@onoštoznam.rs da biste se promovisali i/ili počeli da gradite svoj brend. Na domenu možete postaviti osnovne kontakt podatke, linkove do svih vaših naloga na društvenim mrežama gde želite da gradite mrežu (da vas prate, gledaju sadržaje koje objavljujete), neku osnovnu ponudu vaših usluga i znanja (u formi CV-a ili nešto drugo što želite da predstavite o sebi) - sve što želite da prezentujete o sebi na jednom mestu i gradite svoj lični brend.

Ukoliko ste pravno lice, tek tada nemojte sebi da dopuštate da koristite email adrese poput @gmail.com, @yahoo.com i slično. Ukoliko koristite takve besplatne i generičke email adrese pod parolom "ma kakve veze ima, navikao sam na ovu", nepotrebno sami sebi činite štetu:
- uskraćujete poverenje kod klijenata (predstavljate se neprofesionalno i neozbiljno, da li je mejl legitiman?);

- uskraćujete besplatnu promociju vašeg brenda sa svakim poslatim mejlom (jer svaki, ali baš svaki poslati mejl sa profesionalne mejl adrese povećava snagu i pamćenje vašeg brenda i može doprineti većoj posećenosti vašeg sajta);
- gubite na reputaciji i na SEO rangiranju! Svaki poslati mejl je efikasan način za izgradnju veze do vašeg veb sajta, što je ključni faktor u SEO-u. Uključivanjem linkova u imejl poruke (u tekstu koji šaljete, potpisu na kraju mejla), možete privući saobraćaj i poboljšati rangiranje vaše veb stranice na pretraživačima.
- gubite trenutno stečenu pažnju da zainteresujete primaoca da pogleda na sajtu sve što vi možete da ponudite.
Ako želite, vi svakako možete sporedno i dalje da koristite @gmail.com, @yahoo.com i sl, u pozadini (preporučljivo za prijavljivanje na neke sajtove ili servise gde ne želite da "prljate" profesionalnu email adresu ili npr. da se i na njih prosleđuju mejlovi koje vam neko šalje na domensku mejl adresu), ali kada želite da ostavite utisak, da komunicirate poslovno - koristite domensku mejl adresu!
Takođe, imajte u vidu da mejl adresa na besplatnom servisu u bilo kom trenutku može početi da se naplaćuje ili jednostavno prestati da radi (na to ne možete da utičete, jer besplatni servisi mogu da menjaju svoju politiku bez vaše saglasnosti). Na kraju krajeva, kada koristite generičke servise za mejl i naviknete klijente da su takvi mejlovi "legitimni", može lakše doći do prevare u smisli da se neko lažno predstavlja kao vi (otvori sličnu mejl adresu na besplatnom servisu i šalje fišing mejlove vašim klijentima).
Šta je domenska mejl adresa?
Naziv internet domena definiše veb adresu (URL) vašeg sajta i adresu vaše e-pošte i zato predstavlja važan deo vašeg identiteta na internetu, odnosno identiteta vaše kompanije. Izbor i registracija prepoznatljivog naziva domena su prvi koraci u stvaranju internet identiteta i razvoju poslovanja putem interneta.

Adresa vaše e-pošte, odnosno mejl adresa u okviru domena koji ste registrovali, može i treba da govori o vama kako se zovete, gde radite (veb stranica može da se vidi iza znaka @ u vašoj mejl adresi), a ako mudro planirate svoje digitalno prisustvo može ukazivati i na nazive vaših naloga na društvenim medijima, što smo videli na primeru sa početka ovog teksta.
Zašto registrovati RS domen
Srbija ima dva nacionalna internet domena: .RS i .SRB i oni ukazuju na teritorijalnu pripadnost, zbog čega je važno da koristite nacionalni domen ukoliko je vaša delatnost vezana za Srbiju. Možda vam se ćini da to i nije tako važno, da možda atraktivnije izgleda ako je npr .com na kraju vašeg domena (što je isto legitimno ako se obraćate globalno i ne očekujete najveći deo publike iz Srbije), ali ovo su prednosti naziva nacionalnih .RS i .SRB domena:
- bolje pozicioniranje na Google i drugim pretraživačima;
- veći izbor slobodnih naziva domena;
- registar nacionalnog internet domena Srbije omogućava čak tri vrste zaštite naziva domena, pa je mogućnost da vas neko prevari i trajno ukrade vaš domen svedena na minimum;
- poverenje, kredibilitet i legitimitet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR