Glas Javnosti

PRETI UKIDANJE VRTIĆA ZA SRPSKU DECU NA KOSMETU: Direktorka uputila apel javnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukidanje dinara dovelo bi do zatvaranja predškolskih ustanova za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, upozoravaju iz predškolskih ustanova.

Direktori predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji poslali su apel celokupnoj javnosti sa ciljem da ukažu na opasnost koja se nadvila nad njima novim merama CBK, za koje kažu da su pokušaj ukidanja vrtića za srpsku decu.

- Nalazimo se u predškolskoj ustanovi "Danica Jaramaz" u Kosovskoj Mitrovici koja svoju delatnost, a to je vaspitanje i obrazovanje dece na prostoru KiM, obavlja već 63 godine. Zajedno sa predstavnicima drugih PU obraćamo se javnosti, pre svega predstavnicima međunarodne javnosti kako bismo uputili apel za pomoć i ukazali na opasnost koja se nadvila nad nama - rekla je direktorka te PU Svetlana Aleksić.

Ona je dodala da u oblasti predškolskog obrazovanja danas na prostoru Kosova svoje prve dane, veštine u društvenim odnosima, u kolektivima i svoja prva znanja stiče više hiljada dece svih nacionalnosti.


- Radno je angažovano više od 900 koleginica i kolega i na taj način obezbeđuju svojim porodicama prihode za jedan normalan i dostojanstven život. Bez namere da se mešam u politiku, na ovoj konferenciji želimo da ukažemo na opasnost zbog namere vlasti u Prištini da se ukidanjem dinara i platnog prometa ukinu obrazovne institucije, pa time i onemoguće osnovno ljudsko pravo našoj deci, a to je pravo na obrazovanje - naglasila je Aleksić.

Navodi da će odluka CBK svojom primenom onemogućiti rad njihovih institucija, a porodicama zaposlenih oduzeti koru hleba koju zarađuju kroz pošten, odgovoran i častan posao.


- Ne želim da se vraćam u prošlost, ali podsetiću da je prvi udar na našu organizaciju bio u 1. juna 1999. godine kada smo proterani iz svojih prostorija u južnom delu grada. Možete misliti koliko je uspomena ostalo na svega par stotina metara odavde. Danas, kada smo uspeli da ni od čega napravimo sve ovo i da na celoj teritoriji KiM izgradimo sistem koji služi najmlađima kako bi se razvili u dobre, odgovorne i poštene ljude, neko je doneo odluku da nam ukine dinar i platni promet. Kako bi razumeli razmere ove sramne i strašne odluke, želimo da ukažemo da bi njenom primenom bila onemogućena nabavka hrane za našu decu koja borave u našim ustanovama, isto tako, bili bi uskraćeni za nabavku učila, didaktičkog materijala, nastavnih sredstava i neophodnih materijala za naš rad - naglasila je direktorka.

Kaže da bi u slučaju izostanka materijalnih sredstava ne bi imali mogućnost renoviranja i proširenja kapaciteta.

- O ličnim dohocima naših radnika da i ne govorim. Jednom rečju, ovo bi bilo ukidanje Predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji za srpsku zajednicu. Naša deca, umesto u vrtiće, ostala bi na ulici. Iako je naša profesija univerzalna i nema dodira sa politikom, naša obaveza je da delujemo na sve da pomognu i spreče nastanak katastrofalnih posledica. Naša deca ne zaslužuju ovo što se radi, zaslužuju bezbrižan život sa svojim roditeljima u svojim domovima sa pravom na vaspitanje i obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci širom sveta, a pre svega naše Evrope - navela je direktorka.

Naglasila je da predstavnici zemalja EU, Ujedinjenih nacija, Unicefa i svi ostali moraju najhitnije reagovati.

- Pozivamo i naše državno rukovodstvo da nam pomogne i sačuva naš narod na ovim prostorima od onih koji bi želeli da nestanemo odavde. Udarac na obrazovanje dece je nešto što je nečuveno u 21. veku - zaključila je Aleksić.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR