Glas Javnosti

Ovo su NOVI USLOVI za odlazak ŽENA U PENZIJU: Dame će raditi još duže i tako sve do 2032. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada je u pitanju penzionisanje ove godine, žene u starosnu penziju mogu sa 63 godine i 6 meseci života

Već devet godina menjaju se uslovi za penzinisanje žena u Srbiji i takva praksa nastaviće se još devet godina. Sve do 2032. godine pomeraće se broja godina potreban za penzionisanje i tada će reforma za dame i stati. Te godine žene u starosnu penziju neće moći ako nemaju 65 godina i to je pet godina duže nego što smo se penzionisali u 2015. godini.

Na snazi su nova pravila za penzionisanje žena, a koja se značajno razlikuju u odnosu na pre nekoliko meseci. Sada je pomerena starosna granica, a u nekim slučajevima i staž.

U 2023. na snagu su stupili novi uslovi za penzionisanje žena. Od početka godine u Srbiji se penzionisalo po novim uslovima oko 5.000 korisnika, od kojih oko 1.250 žena. Svaki zahtev koji su podnele tokom ove godine, podlegao je novim, rigoroznijim uslovima.

Kada je u pitanju penzionisanje ove godine, žene u starosnu penziju mogu sa 63 godine i 6 meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u prethodnoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina. Primera radi, u 2015. godini dame su mogle u penziju sa 60 godina starosti i minimum 15 godina staža.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.

Godine života kao uslov za osiguranike žene praktično će rasti narednih 9 godina kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR