Glas Javnosti

Mesec dana pre roka OBUSTAVLJENA PODELA VAUČERA od 6.000 dinara za decu u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grad Beograd je iznenada 12. januara odlučio da prestane sa izdavanjem vaučera u iznosu od 6.000 dinara namenjenih deci do 19 godina, iako je trebalo da to bude moguće do 15. februara. Prošle godine Grad je takođe nenajavljeno skratio taj rok za 15 dana.

Ova odluka istaknuta je u holu sa šalterima beogradskih opština.

„Obaveštavamo roditelje da je danas 12.01.2024. godine završena podela poklon vaučera „Ja volim Beograd“. Preuzeti poklon-vaučeri se mogu iskoristiti do 1. marta 2024. godine“, piše na papiru u holu opštine Palilula.

Isto obaveštenje se nalazi i u holu opštine Zvezdara.

Obrazloženja kako je i zašto bez prethodne najave doneta ova odluka nije poznato, piše N1.

Zaposleni u dve beogradske opštine su rekli roditeljima, ali i novinaru N1 da su ovu odluku dobili jutros bez ikakvh dodatnih pojašnjenja i da zbog toga ne znaju zašto je to tako i šta da rade roditelji koji nisu podigli vaučere.

Obrazoženja nema

„Pitala sam u opštini, pitala sam ombudsmana, oni su me usmerili na Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu gde se niko nije javljao na telefon. Najavljeno nam je da će vaučeri moći da se podignu do 15. februara. NIje toliko do novca koliko do bahatosti“, rekla je za N1 majka koja je danas pokušala da podgne vaučer.

„Potpuni haos i bezakonje. Sad treba detetu da objasnim kako su mu bez reči oteli obećano. Deca to pamte. Žao mi je što će moje dete od malena morati da uči u kakvoj zemlji bahatih i neodgovornih ljudi živimo. Tužan sam i besan“, kaže jedan tata.

N1 je zvao gradskog ombudsmana, ali u tom trenutku on nije bio u kancelariji, dok se na telefone u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju niko nije javio.

Odgovor na email sa pitanjima poslatim službi za informisanje, nije stigao u redakciju do objavljivanja ovog teksta.

Prema najavi grada, pravo na vaučere imaju sva deca od nula do 19 godina sa teritorije grada Beograda kao i svi zaposleni u obrazovnim ustanovama na teritoriji glavnog grada. Radi se o 380.000 vaučera u vrednosti od po 6.000 dinara.

Ove godine opredeljeno tri miliona evra više

Vaučeri su počeli da važe 28. novembra 2023. godine i planirano je da bude tako do 1. marta 2024. godine.

Kako je objašnjeno, vaučeri se dele preko vrtića i škola, dok roditelji dece koja ne idu u vrtić vaučere su mogli da preuzmu od 26. decembra u svojim opštinama na posebnim šalterima koji su opredeljeni za podelu poklon-vaučera.

Ukupna vrednost ugovora je 2,28 milijardi dinara, što je oko 19,5 miliona evra. Prošle godine je vrednost ugovora bila 15,2 miliona evra a zatim je povećana na 16,7 miliona evra.

Grad Beograd nije obrazložio zašto je ista javna nabavka veća za tri miliona evra iako nema toliko više dece. Suma je veća za vaučere za 60.000 dece.



Glas javnosti / N04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Tanja u 23.01.2024 16:26:29 h
     0 
Da vam je gospodjo bilo hitno i stalo do tih 6000 vi biste otrcali da ga preuzmete.. Ovako...