Glas Javnosti

Manje pakovanje, a ista cena: Potrošači na mukama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svako poskupljenje nekog proizvoda povlači manju prodaju, bar na kratak rok kada je reč o osnovnim namirnicama.

 Da bi to izbegli neki proizvođači pribegavaju oprobanom triku - smanje gramažu umesto da podignu cenu, ili da poskupljenje bude manje.

Na prvi pogled reklo bi se da razlike među njima nema. Na drugi već, u oko upada različita gramaža. Za po deset, dvadeset, trideset i više grama smanjena je gramaža različitih proizvoda. Manje pakovanje ne znači i manja cena. 

"Svaka promena gramaže u našem sistemu se evidentira kao novi artikal, a naša odgovornost i obaveza je da kupcu, odnosno ono što izlažemo na police, bude u skladu sa deklaracijom proizvoda, kao i da njegova cena bude jasno istaknuta", kaže Milica Popović iz Delez Srbija.

Ako je proizvođač robu pravilno deklarisao, Zakon je jasan - kazne nema. Ali ima muke za potrošače, pogotovo one starije slabijeg vida da uglavnom sitnim slovima ispisanu deklaraciju pročitaju i obrate pažnju na sve detalje. Pomaže kada trgovci uz proizvod navedu i njegovu jediničnu cenu - po komadu, kilogramu ili metru, ali to kažu u Zaštiti potrošača mnogi izbegavaju.

"Te slučajeve smo po službenoj dužnosti slali na dalje postupanje tržišnoj inspekciji, i ono za šta smo se zalagali, je za uvođenje prekršajnog naloga - tako što će se ti trgovci kažnjavati na licu mesta, a ne da idemo u prekršajni postupak pa da to zastari", navodi Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Možda je najopasnija kazna, kažu upućeni, gubitak poverenja potrošača.

"Ono što je ključno je da poverenje poklanjaju onim proizvođačima koji to ne rade, a ima ih, koji se ne koriste ovim perfidnim načinom da poskupljuju svoje proizvode", dodaje Alfirović.

Miljan Premović, marketinški stručnjak kaže da u uslovima masovnije pojave nije siguran da će potrošači imati baš toliko sluha, naročito ako se pojave neki drugi proizvodi sličnog, istog ili boljeg kvaliteta za istu cenu sa pravom gramažom.

Deset grama ovde, pedeset tamo, mnogo je to kilograma ničega. Čini se da je jedino rešenje da, kada sledeći put kupujete pažljivo čitate i ono što je napisano najsitnijim slovima. O proizvodu istinu govori deklaracija, a ne navika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR