Glas Javnosti

KLJUČAN MESEC U PČELARSTVU: Pripreme pčelinjaka u januaru ključne za nadolazeću sezonu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Januar donosi hladnoću i tišinu u mnoge delove sveta, ali za pčelare, ovo je ključno razdoblje za pripremu pčelinjaka za nadolazeću sezonu.

Agroklub je opisao neke bitne radove u njemu tokom spomenutog meseca, pružajući pri tome uvid u aktivnosti koje će pčelarima pomoći u očuvanju zdravlja i produktivnosti njihovih košnica.
Kontrola zaliha hrane, toplote i zdravlja pčela
Pčele zimi troše zalihe meda kako bi održale svoju zajednicu živom. Januar je pravo vreme za proveru zaliha unutar košnica. Pčelari treba pažljivo da pregledaju stanje klupka/zalihe na okvirima i dodati ako je potrebno medne okvire ili pogače. To je za ovaj deo godine ključno kako bi se ovim životinjicama osigurala dovoljna ishrana tokom hladnih meseci.

Iako pčele dobro unutar klupka podnose hladnoću, ona može biti izazov za njih da dođu do zaliha hrane, stoga je važno obezbediti da se unutar košnice održi optimalna temperatura bez uznemiravanja. Pčelari, ako je to potrebno mogu dodatno koristiti izolacione materijale kako bi zaštitili košnice od hladnoće i vetra. Ovo je ključno za očuvanje toplote i održavanje aktivnosti roja tokom zime, posebno u gornjem delu košnice gde se gubi najviše toplote koju pčele stvaraju u klupku.
Januar je idealno vreme za njihov pregled i identifikaciju mogućih problema sa bolestima. Pčelari treba pažljivo da pregledaju rojeve, da prate prirodan pad varoe, da uočavju znakove bolesti i preduzimaju mere kako bi sprečili širenje mogućih infekcija. Redovni zdravstveni pregledi ključni su za očuvanje jakih i vitalnih zajednica.
Planiranje za novu sezonu
Dok pčele miruju, pčelari u to vreme imaju priliku da planiraju aktivnosti za nadolazeću sezonu. To uključuje planiranje smeštaja eventualnih novih košnica, održavanje stare i nabavku nove opreme, odabir mogućih lokacija za pašu kod selećih pčelara i razmatranje svih promena kako u strategiji uzgoja ovih medonosnih životinjica tako i na osnovu novih naučnih saznanja. Pravilno planiranje unapred uvek im omogućava da iskoriste priliku za rast i poboljšaju uslove na svom pčelinjaku.

Januar je uz ostale zimske mesece takođe određena prilika za edukaciju i usavršavanje, čitanje stručnih članaka, prisustvovanje radionicama ili onlajn kursevima, razmena iskustava sa drugim pčelarima itd. Sve su to koraci prema unapređenju sopstvenog znanja i veština bez obzira imaju li ili nemaju prethodno iskustvo.
U zaključku, januar može biti mirno razdoblje za pčelare, ali je i vreme ključnih priprema koje će im pomoći u postizanju uspeha tokom nadolazeće sezone. Održavanje zaliha hrane, kontrola zdravlja pčela, održavanje toplotnih uslova, planiranje i stalna edukacija ključni su elementi koji će im pomoći u vođenju zdravih i produktivnih pčelinjaka.


Glas javnosti/ B02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR