Glas Javnosti

Hoće li EPS smanjiti cene struje za privredu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Skoro celokupna privreda u Srbiji električnu energiju plaća 120 EUR po megavat-satu, što je znatno skuplje nego što su trenutne cene na tržištu.

Sve njih snabdeva Elektroprivreda Srbije po ceni koju je propisala Vlada Srbije. Ta cena važi do 30. aprila, pa kupci energije na komercijalnom snabdevanju kod EPS-a sa nestrpljenjem očekuju koju će im cenu ponuditi ova državna kompanija, odnosno propisati država, kao i koliko će biti trajanje ponuđenih ugovora.
Važeći ugovori od 120 EUR po megavat-satu su terminski određeni prema dinamici dogovorenoj u aranžmanu sa Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), po kojoj je teoretski moguće da EPS još jednom poveća svoje cene za 8% od 1. maja 2024, ali je iz izjava zvaničnika je jasno da je to malo verovatna opcija.

Takođe, aranžmanom sa MMF su povećanja cene predviđena samo u slučaju da se održi pokrivenost troškova, a sudeći prema rezultatima za prvih devet meseci 2023. i neto dobitkom od 87,4 milijardi dinara jasno je da je EPS više ne mora da brine o pokrivenosti troškova, piše Dušan Stanar za portal Balkan Green Energy News.
U novembru 2023. kada je EPS formirao trenutno važeću cenu od 120 EUR po megavat-satu, tržišni forwardi (ugovori za prodaju električne energije u unapred određenom trenutku u budućnosti) za nekoliko narednih mesecu su bili skuplji za oko 10 EUR po megavat-satu, tako da je jasno da je EPS pratio tržišna očekivanja i čak nudio povoljniju cenu.
Međutim, Evropa je iskusila drugu zaredom veoma blagu zimu, sa temperaturama koje su na severozapadu kontinenta pri kraju godine bile i oko 10 stepeni Celzijusa niže od tridesetogodišnjih proseka. Time je značajno smanjena potrošnja gasa i evropska skladišta gasa su imala najviše nivoe popunjenosti u poslednjih pet godina.
To je dovelo do niže cene gasa, a sa cenom gasa pala i cene električne energije i tako je došlo do značajne razlike između tržišne i EPS-ove cene. Ta razlika bi mogla još više rasti ukoliko se ostvare forwardi koji su trenutno aktuelni za sledeća tri meseca, u kojima je očekivano da cena električne energije nastavlja da pada i gotovo dolazi do prekriznih nivoa.
U malo verovatnom, teoretskom, slučaju da EPS ne ponudi cenu koja bi bila u skladu sa trenutnim tržišnim i očekivanim, verovatno da jedan deo privrede ne bi produžio ugovore sa EPS i počeo bi da se snabdeva sa tržišta.

Međutim, uzevši sve navedeno u obzir i uz pretpostavku da neće biti ozbiljnijih tržišnih oscilacija izazvanih neočekivanim faktorima kojima smo bili svedoci prethodnih godina (COVID 2020, energetska kriza 2021. i Ukrajina 2022.), verovatno je da neće doći do povećanja cena za komercijalne kupce, već ćemo posle duže vremena videti pad EPS-ovih cena i ponudu koja je u skladu sa sadašnjim tržišnim i očekivanim.
Osim nove cene ostaje i pitanje trajanja tih novih ugovora i da li će oni važiti do kraja 2024. ili će ipak biti kraći, na primer do početka grejne sezone 2024/2025.
S obzirom na to da je tržište još nestabilno i sklono poremećajima, ima više smisla da ćemo videti kraće ugovore koji će pokušati pratiti tržište, nego duže ugovore koji bi mogli onda i duže odstupati od tržišnih nivoa.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR