Glas Javnosti

Evropska unija i Srbija zajedno za bolje sutra: Novi paket mera za nezaposlene

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje pristupa tržištu rada za teže zapošljive grupe, te promovisanje samozapošljavanja kao održivog rešenja za problem nezaposlenosti.

Novi paket mera za podršku nezaposlenima u Srbiji obuhvata subvencije za samozapošljavanje i druge vidove podrške, usmerene na dugoročno nezaposlene, mlade, žene, osobe sa invaliditetom i druge teže zapošljive grupe. Ove mere sprovode se u okviru projekta finansiranog od strane Evropske unije, pod nazivom "Implementacija inovativnih mera aktivnog zapošljavanja i pristupa za povećanje integracije dugoročno nezaposlenih, mladih, žena, osoba sa invaliditetom i teže zapošljivih grupa na tržištu rada" – IPA 2020. Projekat se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ) u četiri filijale – Pančevo, Požarevac, Jagodina i Prokuplje​.


Paket uključuje nekoliko javnih poziva, među kojima su: obuke na radnom mestu uz subvenciju za zapošljavanje, subvencije zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, dodela subvencija za samozapošljavanje i subvencije zarade za zapošljavanje dugoročno nezaposlenih. Ove mere su dostupne do 11. marta 2024. za prijave, dok će se ostale aktivnosti sprovoditi do kraja decembra 2024. godine.

Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje pristupa tržištu rada za teže zapošljive grupe, te promovisanje samozapošljavanja kao održivog rešenja za problem nezaposlenosti. Kroz podršku EU, Srbija nastoji da implementira efikasne mere koje će doprineti smanjenju stope nezaposlenosti i socijalnoj inkluziji marginalizovanih grupa.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR